Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Азербайджан преустановява дейността на посолството си в Техеран

[post-views]
Министерството на отбраната на Азербайджан изрази съжаление от руските изявления за Нагорни Карабах

Азербайджан преустановява дейността на посолството си в Техеран, тъй като многократно е уведомявал иранските власти за заплахи срещу азербайджанската дипломатическа мисия в Иран, но впоследствие не са били взети мерки, заяви заместник-министърът на външните работи Халаф Халафов, предаде ДПА.

„Преустановяването на дейността на дипломатическа мисия в която и да е държава е сериозен въпрос“, се казва в изявление на Халафов, разпространено от информационна агенция „Азертак“.

„Уведомихме иранската страна, че нямаме доверие на Иран по отношение на гарантирането на сигурността на нашите служители в посолството ни“, допълни той. 

Халафов заяви, че правителството многократно е предупреждавало иранските власти за заплахи срещу сигурността и че са били отправяни искания за подсилване на охраната. Нападението обаче е показало още веднъж, че Иран се е отнесъл „безотговорно“ към азербайджанските искания.

Атаката срещу азербайджанското посолство бе извършена в петък, като шефът на охраната беше убит с нож, а двама негови колеги бяха ранени. Според наблюдатели нападението вероятно ще обтегне допълнително и без това напрегнатите отношения между двете страни.

Иранските медии съобщиха, че нападателят е бил подтикнат от лични мотиви, но Азербайджан отхвърли тези твърдения и ги определи като тактика за отвличане на вниманието.

Двете страни, които споделят обща граница, са в обтегнати отношения от години насам.  Техеран обвинява Баку в сътрудничество със Запада и с Израел. Подобно на Русия, Иран поддържа добри дипломатически контакти с Армения, която загуби войната със съседен Азербайджан през 2020 година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани