Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден 35 – сутрин: Благоприятно време очаква „Св. св. Кирил и Методий“ до Мар дел Плата

[post-views]
Ден 35 – сутрин: Благоприятно време очаква „Св. св. Кирил и Методий“ до Мар дел Плата

Благоприятно време във водите на Южния Атлантик покрай бреговете на Южна Америка очаква българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в остатъка от плаването му до Мар дел Плата. Това отбеляза пред БТА старши помощник-командирът на НИК 421, капитан III ранг Радко Муевски.

„Не се очакват по-сериозни хидрометеорологични явления през следващите няколко дни, които да забавят пристигането ни в Мар дел Плата“, допълни той.

В сутрешните часове на 30 януари „Св. св. Кирил и Методий“ се намира на малко над 900 морски мили от аржентинския пристанищен град, който е втора междинна спирка на кораба от плаването му до антарктическия остров Ливингстън.

В Мар дел Плата на борда на „Св. св. Кирил и Методий“ ще се качат четирима учени от Българския антарктически институт, както и логистици, тъй като предстои извършването на сериозна строителна дейност в българската база „Св. Климент Охридски“ на Ливингстън – трябва да се построи нова научна лаборатория. НИК 421 пренася провизиите, строителните материали и оборудването за базата. Корабът ще подпомогне полярната ни мисия, транспортирайки до острова хранителни припаси, цимент, фундаменти за строежи, сандвич-панели, пречиствателна станция, офис-контейнер и др.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани