Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландски изтребители F-35 с първи тренировъчни полети в Полша в рамките на мисия на НАТО

[post-views]
Локхийд Мартин разпространи съобщение в отговор на чешкото правителство за проявения интерес към F-35

Нидерландски изтребители F-35 започнаха първите си тренировъчни полети в Полша в рамките на мисия на НАТО, съобщи холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен.

Миналата седмица нидерландски изтребители F-35 пристигнаха в Полша, за да патрулират в небето като част от мисията на НАТО.

„Днес нашите изтребители F-35, които се отправиха към Полша в петък, започнаха първото си тренировъчно учение. Те охраняват въздушното пространство на НАТО над Източна Европа. По този начин укрепваме източния си фланг“, пише Олонгрен в Twitter.

Миналия петък полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак, коментирайки пристигането на холандските F-35 в страната, заяви, че изтребителите ще подкрепят полската армия като част от мисията на НАТО за засилена охрана на въздушното пространство. Полският министър припомни, че Полша е закупила също изтребители F-35 от САЩ и очаква тяхната доставка.

Нидерландия значително разшири военното присъствие на НАТО в Източна Европа. От началото на руската инвазия в Украйна холандците изпратиха няколко изтребителя F-35 и F-16 да патрулират въздушното пространство над източния фланг на зоната на алианса. Така например в България са разположени 4 изтребителя F-35, които ще наблюдават въздушното пространство до края на май. В средата на април Нидерландия изпрати 150 военнослужещи в Словакия, за да разположат системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Освен това холандската армия участва в предното присъствие на НАТО в Литва повече от пет години.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани