Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Азербайджан поиска от Международния съд на ООН да нареди на Армения да му окаже помощ при разминиране

[post-views]
Министерството на отбраната на Азербайджан изрази съжаление от руските изявления за Нагорни Карабах

Азербайджан призова днес Международния съд на ООН да нареди на Армения да му помогне за разминирането на райони, които преди това са били под неин контрол, и да спре да поставя взривни устройства, които пречат на азербайджански граждани да се върнат в бившите си домове, предаде Ройтерс.

Азербайджан поиска от съда в Хага да издаде спешно постановление по случай, който в момента се разглежда. Той по-конкретно настоява да бъде наредено на Армения да предостави информация за местоположението на мини, за да може да бъдат премахнати безопасно, както и да спре да поставя нови взривни устройства.

„Азербайджанци продължават да получават сериозни наранявания и да умират, тъй като Армения отказва да сподели информацията, която би могла да ги спаси“, заяви пред Международния съд азербайджанският заместник-министър на външните работи Елнур Мамадов.

На предишни изслушвания Армения отхвърли аналогични твърдения на Азербайджан като умишлени ходове. Тя също така каза, че вече е споделила карти за разминиране и е готова да предостави още такива, отбелязва Ройтерс.

В конкурентна жалба Армения поиска вчера от съда в Хага да нареди на Азербайджан да вдигне блокадата на Лачинския коридор в Нагорни Карабах. Това е единственият път, по който Армения може да доставя храна, гориво и медицински консумативи в контролираната от нея част от анклава.

Нагорни Карабах е международно признат за част от Азербайджан, но там живеят около 120 000 етнически арменци, посочва Ройтерс.

Лачинският коридор е блокиран от 12 декември, когато протестиращи, твърдящи, че са природозащитници, спряха трафика по него. Азербайджан отрича това да е блокада и казва, че активистите провеждат легитимен протест срещу незаконна минна дейност.

През октомври 2020 г. азербайджанската армия изтласка силите на етническите арменци от голяма част от територията във и около Нагорни Карабах, която беше под техен контрол от 90-те години на миналия век, преди с посредничеството на Русия да бъде договорено прекратяване на огъня. Следващата година Армения и Азербайджан заведоха конкурентни дела в Международния съд. Всяка от страните твърди, че другата е нарушила подписан и от двете договор на ООН против дискриминацията, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани