Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изкуството победи политиката в Перник

[post-views]
Изкуството победи политиката в Перник

Изкуството победи политиката в Перник
Най-пъстрите костюми представиха на „Сурва-2023“ участниците от няколко континента, а най-щастливи бяха децата

В Перник се проведе поредното издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2023“. След прекъсване от няколко години заради пандемията от COVID-19 тази година почитателите на този вид  публично изкуство отново имаха възможност да се съберат и да се изявят. Групи от различни държави показаха най-хубавите си костюми, като особено атрактивни и многобройни, както винаги, бяха българските представители, но също и участниците от Гърция, Сърбия, Албания и много други държави.

Както е известно, кукерите и маскарадните игри имат и етнографски културен пласт, според който в началото на година именно по този начин се гони злото, за да бъде животът ни по-хубав и лесен.

Тази година силно впечатление направи масовостта на участията и на артисти, както и на публика след няколкото пандемични години, както и толерантността и уважението, с които бяха приети участници от съседни държави въпреки известно напрежение от последните дни и седмици. Или иначе казано, изкуството победи политиката в Перник и възтържествува празникът на красотата, пъстротата и колоритът.

Подробности четете в новия брой на в. „Българска армия“

Най-ново

Единична публикация

Избрани