Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния иска да купи подводници

[post-views]
Polish Navy vessel ORP Kontradmiral Xawery Czernicki

Румънските военноморски сили възнамеряват да започнат процедури за закупуване на подводници през 2023 г. Други програми за закупуване включват миночистачи, амфибийни щурмови машини и хеликоптери, съобщава „Румъния Джърнал“.

„Наред с програмата SIML (мобилна система за изстрелване на противокорабни ракети), в краткосрочен план румънските военноморски сили отдават голямо значение на започването на програмата „Подводница срещу надводни и подводни заплахи“ и придобиването на кораби за лов на мини, амфибийни щурмови машини и хеликоптери с възможности за водене на надводен бой. До приключването на тези програми продължаваме програмите за капитален ремонт и модернизация на намиращите се в експлоатация военноморски платформи, за да постигнем целите си“, се казва в изявление на ВМС.

„Сложната ситуация в областта на сигурността в Черноморския регион и ангажиментите на страната ни към партньорите от ЕС и НАТО изискват подходящо адаптиране на националната военноморска политика“, се допълва в изявлението.

Намерението за закупуване на подводници беше публично обявено още през 2018 г.

Румъния разполага с една подводница – „Делфин“, но тя не се използва от повече от 20 години. От 1995 г. румънската армия не е инвестирала никакви средства в подводницата . Дълга почти 70 метра и широка шест метра, „Делфин“ влиза в оборудването на румънската армия през 1985 г.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани