Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция стачкува: Десетки хиляди се обявиха срещу пенсионната реформа

[post-views]

Франция отново парализирана от общонационалната стачка. Протестът е насочен срещу готвената от правителството на президента Еманюел Макрон пенсионна реформа и засегна обществения  транспорт, училищата и работата на петролните рафинерии.

В протеста участват осем от най – големите профсъюза в страната. Демонстрации има в почти всички френски градове, като организаторите се надяват над един милион души да се включат в стачните действия.

Според синдикатите близо половината учители  стачкуват, твърдение, което образователното министерство на страната определи като преувеличено.

Втората масова стачка от началото на годината засегна транспорта, като високоскоростните влакове и метрото в Париж.

Сред протестиращите са работниците в големите петролни рафинерии в складове на страната. Съобщава се и за намалено производство на електроцентралите, пак заради протест на служителите.

Според последните социологически проучвания близо две трети от французите не одобряват пенсионната реформа на президента Макрон, като се очаква правителството да я внесе в парламента следващата седмица.

Колкото и да е болезнена реформата, която предвижда увеличаване на годините за пенсия от 62 на 64, толкова е и необходима за икономическото развитие на страната. Дори и да минат реформите, французите пак ще се пенсионират по рано в сравнение със съседите от Германия и Испания, където хората се пенсионират съответно на 67 и 66 години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани