Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

[post-views]
БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

Българският олимпийски комитет награди медалистите от зимния Европейски младежки олимпийски фестивал в Италия. На церемонията в гранд хотел София присъства и ръководството на  Българска федерация по ски. В залата бяха още треньорите на медалистите, техни роднини и съотборници, журналисти.

Със „Златна значка на БОК“ бяха отличени четиримата ни медалисти в сноуборда Петър Гергьовски, Тервел Замфиров, Андреа Коцинова и Иван Иванов. Медал „Спортът за един мирен свят“ заслужиха треньорите Анатоли Замфиров и Сотир Марков, а изтъкнатият наставник и специалист Виктор Жеков бе награден с медал „За олимпийски заслуги“.

Отличията бяха връчени от председателя на БОК Стефка Костадинова.

 „Искам да благодаря на младите и талантливи български спортисти, които ни зарадваха с отличните си класирания и медали в изключително силна конкуренция по време на олимпийския фестивал. В Италия спечелихме рекордните за нас три отличия. БОК от години подкрепя развитието на бъдещите ни спортни звезди с организацията на олимпийските фестивали у нас, днешните ни медалисти са преминали през тези национални надпревари и сега вече се състезават успешно в световния елит,“ заяви Костадинова.

„Българска федерация по ски се гордее с младите ни сноубордисти, които се представиха отлично на фестивала в Италия. Благодарност към тях и техните треньори за това, което са постигнали. Вярвам, че сред четиримата ни медалисти са бъдещите Александра Жекова и Радослав Янков, бъдещите звезди на световния спорт,“ каза Цеко Минев, член на Изпълкома на ФИС (Международната федерация по ски) и президент на БФ ски, който връчи на всеки по едно от традиционните лъвчета-талисмани за късмет.

Топли думи към призьорите, техните наставници и близки отправи и Белчо Горанов, генерален секретар на БОК и ръководител на българската делегация по време на олимпийския фестивал Фриули Венеция Джулия 2023.

На завършилия през уикенда олимпийски фестивал младите български лъвчета спечелиха три медала – два сребърни и един бронзов, всички в сноуборда. Това е най-доброто постижение от създаването на зимния Европейски младежки олимпийски фестивал, началото на който е поставено в Аоста през 1993 г. Досега бяхме отвоювали най-много по две отличия от едно издание, а от състезанията във Фриули, Венеция и Джулия нашите млади таланти в зимните спортове се завърнаха с три медала: сребро за Петър Гергьовски в паралелния гигантски слалом, сребро за Андреа Коцинова и Тервел Замфиров на отборен гигантски слалом и бронз за Андреа Коцинова и Иван Иванов в отборния бордъркрос.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани