Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейските политики и България бе поредната тема на разговор с популярен гост във Военната академия

[post-views]
Европейските политики и България бе поредната тема на разговор с популярен гост във Военната академия

Генерал-майор Тодор Дочев награди журналиста Милена Милотинова с юбилеен знак „110 години ВА – традиция, качество, престиж“.

Европейските политики и България бе темата за разговор с поредния популярен гост на Военна академия „Георги С. Раковски“. Тя бе разисквана с Милена Милотинова, журналист с над 20-годишен опит в телевизията, съобщават от учебното заведение.  „Европа е изградена върху защитата на човешките права, може би именно заради това България без да изоставя въпроса за историята, премести фокуса върху човешките права“. Това заяви телевизионната водеща и журналистка Милена Милотинова пред присъстващите – ръководството на Академията, преподаватели и обучаеми. „Инцидентите с хора, които имат българско самосъзнание и не се страхуват да го изразят в Република Северна Македония (РСМ), са тенденция, а не изолиран случай“ заяви тя. Г-жа Милотинова обясни, че палежът в Битоля, стрелбата с оръжие, от което бяха изстреляни 8 патрона, както и стрелбата с камъни срещу клуба в Охрид, а сега и пребитото 21-годишно момче Християн Пендиков доказват тази негативна тенденция.

„В европейската преговорна рамка, приета от РСМ и 27 страни-членки, е ясно разписано какви критерии трябва да изпълни Скопие. РСМ трябва да впише в своята Конституция българите. Без това не може да започне преговори. Топката вече е в ръцете на Скопие. Ако не изпълнява условията, които е приела да изъплни, РСМ сама ще се спъне по пътя за Евросъюза. Ние чувстваме РСМ като най-близката ни държава, ние най-искрено искаме страната да стане член на ЕС, но по пътя си към еврочленството всяка държава трябва да изпълни поетите ангажименти и няма начин това да се пренебрегне“, заяви Милотинова. „РСМ трябва да изпълни условията в преговорната рамка, с които сама се е съгласила, които са условия на ЕС, на 27 страни-членки, не само на България,“ каза тя

Относно влизането на България и Румъния в Шенген, телевизионната водеща припомни, че Нидерландия и Австрия наскоро отново препотвърдиха своя отказ за бъдещото ни членство. „Битката за влизането ни в Шенген в следващите шест месеца явно ще е доста трудна, защото до юни е шведското председателство. След това идва испанското на ред и ние разчитаме на него. Външният ни министър обяви 1 октомври 2023 г. за ориентировъчна дата относно влизането ни в Шенген и дано тази дата да е факт“. Към момента обаче причината България да не влезе в Шенген, въпреки че изпълнява всички технически критерии, е политическа, посочи г-жа Милотинова. „Трябва да убедим Австрия и Нидерландия, че те могат да ни имат доверие и че сме достойни да влезем в Шенген. Задачата пред България не е никак лесна, ние се нуждаем от силни политици, които да защитят с аргументи готовността ни за членство. Надяваме се ЕС да прогледне, че границите на съюза могат много по-добре да бъдат защитени, ако държавите като България са вътре, а не извън Шенгенското пространство“, категорична е Милена Милотинова.

Срещата предизвика оправдан интерес сред аудиторията. След изложението г-жа Милотинова отговори изчерпателно на зададените въпроси и получи заслужени благодарности за интересната беседа и професионално представената информация

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев благодари на г-жа Милотинова, „която е изключителен професионалист в областта на журналистиката“, за първото ѝ гостуване във ВоеннаАкадемия и връчи на телевизионната водеща юбилеен знак „110 години ВА – традиция, качество, престиж“.

По време на визитата г-жа Милотинова разгледа културно-историческите забележителности на Академията, посети Комплекс Царски Зали и вписа своите впечатления в книгата за гости. Журналистката благодари за любезната покана и топлото посрещане и изрази своето задоволство от срещата

Г-жа Милена Милотинова е журналист с над 20-годишен опит в телевизията. Работила е дълги години в БНТ в най-бурния период – 90-те години. Освен водещ на новини, г-жа Милотинова е била репортер и на много интересни места в рискови райони по света. Тя е отразявала големи международни събития по европейски теми от Брюксел и Страсбург, а сега прави и цели предавания оттам. Отразявала е събития като Срещата на хилядолетието през 2000 година на ООН в Ню Йорк, която рекордно събра над 150 държавни глави и правителствени ръководители, интервюирала е световни лидери като Мадлийн Олбрайт, нобеловите лауреати за мир Шимон Перес и Ясер Арафат и много други.  В момента води предаването БРЮКСЕЛ 1 по телевизия BULGARIA ON AIR.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани