Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На финала Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили

[post-views]
На финала Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили

Това бе десетият закон, който има отношение към отбраната и въоръжените сили, приет от този състав на парламента.

Ден преди да бъде разпуснато 48-ото Народно събрание успя да гласува на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, внесени от служебното правителство. Това бе десетият закон, който има отношение към отбраната и въоръжените сили, приет от този състав на парламента. Докладът на Комисията по отбрана прочете нейният председател Христо Гаджев.

Вече няколко пъти съобщавахме, че новите текстове са породени най-вече от решението на правителството от 2 март м.г. за създаване на многонационална бойна група. С гласовете си депутатите регламентираха  участието на Въоръжените сили в операции, мисии и други международни инициативи в състава на многонационални военни формирования на наша територия. Разшириха и възможностите за изпълнение на военна служба на територията на страната. Това може да става в състава, както  на многонационални военни формирования при провеждане на  операции или мисии, така на многонационални военни формирования или на длъжности в  международни организации или в други международни инициативи.

Срокът за участие в състава на посочените формирования на територията на страната ще е не по-дълъг от една година, се предлага в проекта. Той може да бъде удължен еднократно без съгласие на военнослужещия до 30 календарни дни със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната. След предварително писмено съгласие на военнослужещия двата срока могат да бъдат удължавани до една година.

Народните представители регламентираха и срока на участието на  българските военнослужещи на длъжности в международна организация или  инициатива в операция или мисия на територията на страната. Той покрива времето на операцията или мисията, но не повече от три години с възможност за еднократно удължаване до една година, доколкото не е предвидено друго в закон, международен договор или в изискванията на приемащата организация за заемане на съответната длъжност. Уеднаквиха и срока за командироване на представители на МО с този на мандата на служителите на МВнР в задграничните представителства.

Запълниха и други празноти в законодателството. Регламентираха процеса по осъществяване на оперативното  ръководство, националния контрол и прехвърлянето на правомощията за  оперативното управление на формированията, когато те изпълняват задачи  на територията на страната. Осигуриха законово уреждане на централизиран модел за разпореждане с излишни  движими вещи с общо предназначение, така както това е уредено за  излишните движими вещи, представляващи продукти, свързани с отбраната,  включително оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически  изделия. Целта е да се даде възможност за бързо освобождаване от тях, чрез  способите в Закона за държавната собственост и правилника за неговото  прилагане, директно от местата на тяхното съхранение, без да е необходимо  да бъдат транспортирани и съхранявани от други длъжностни лица в  различни от досегашните складови райони.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани