Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По покана на Морско училище емблематичната аржентинска фрегата „Либертад“ идва в България

[post-views]

По покана на Морско училище емблематичната аржентинска фрегата „Либертад“ идва в България

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отправи покана за посещение в България на емблематичната за Аржентина ветроходна фрегата „Либертад“. Това се случи по време на срещата му с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина (Армадата) – адмирал Хулио Орасио Гуардиан, на 31 януари 2023 г. Двамата обсъдиха и възможности за сътрудничество в образованието. Първата конкретна стъпка е вече набелязана и български курсанти от Морско училище ще имат възможност за плаване на „Либертад“, а аржентински курсанти ще пристигнат за тренинги във флотската Алма матер във Варна.

Аржентинският командващ на ВМС обеща и пълна подкрепа в мисията на военния научноизследователски кораб (НИК 421) „Св. св. Кирил и Методий“ в Антарктическата зона.

Началникът на Морско училище е част от екипа на XXXI българска антарктическа експедиция. От аржентинското пристанище Мар дел Плата полярниците ще се качат на борда на „Св. св. Кирил и Методий“. Това е последната спирка на плавателния съд, преди да отплава за базата ни на о. Ливингстън на Ледения континент.

Източник: naval-acad.bg

Най-ново

Виж още

Избрани