Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четирима курсанти участваха в кръгла маса на тема „…Защото нямаме втори Левски на света!“

[post-views]
Четирима курсанти участваха в кръгла маса на тема „…Защото нямаме втори Левски на света!“

Четирима курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, водени от о.з. полковник Евгени Пенчев, участваха в кръгла маса на тема „…Защото нямаме втори Левски на света!“, която се състоя в пресклуба на БТА във Велико Търново.

Курсант-сержант Михаела Кавалджиева, курсант-старши сержант Стоян Маджаров, курсант-старшина Кристиан Толев и курсант-младши сержант Мартин Попов се включиха в дискусията заедно с историците проф. Пламен Павлов, който е и председател на фондация „Васил Левски“ и проф. Петко Петков от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, както и доц. Светла Атанасова, уредник в Регионалния исторически музей в старата столица, се включиха в дискусията. Те коментираха нови данни и факти на историческата наука, свързани с делото и живота на Левски, със залавянето му, с неговата идеология и връзките му с неговите съратници (сред които и приятелят му от юношеските години поп Минчо Кънчев, чийто са думите „..Защото нямаме втори Левски на света!“).

О.з. полковник Евгени Пенчев говори за възпитанието в патриотични и изконни ценности на бъдещите офицери, а също и за историческите възстановки, свързани с освободителното движение и тяхното значение за представата на днешното поколение за героичните времена.

„Ние, хората, търсим примери за подражание. В зависимост от периода и събитията, които изграждат този период, или приравняваме Левски към себе си, или го наричаме светец Но Васил Левски не е човек като нас. Защото, ако беше като нас и ние трябва да сме като него. Ако бяхме като него, нямаше в тази ситуация сега“, коментира о.з. полковник Евгени Пенчев и допълни, че, за да станат факт все още нереализираните завети на Апостола, са нужни хора. „Кадрите са определящи. Гражданското общество трябва да бъде образовано и възпитано. И не без гордост ще заявя, че мисията на Националния военен университет е точно тази – да образова, но и да възпитава своите курсанти“, коментира още о.з. полковник Пенчев, който е обучил 17 випуска офицери във военно дело и почит към българската история.

Четирима курсанти участваха в кръгла маса на тема „…Защото нямаме втори Левски на света!“

Форумът е част от поредицата национални събития по случай 150 години от безсмъртието на Апостола на свободата.

Източник: nvu.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани