Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба за наборната военна служба е подредена във Видин

[post-views]
Изложба за наборната военна служба е подредена във Видин

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ може да бъде разгледана в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Експозицията, която бе официално открита днес, представя наборната военна служба през „онези“ 45 години на социализма. Автор на изложбата е д-р Илия Вълев от Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при БАН.

Изложбата разказва за наборната военна служба през периода на социализма не само като задължение, вменено по закон, но и като ритуал на преход, свързан с възмъжаването на едно момче, обясни за БТА д-р Илия Вълев. Тя съдържа информационни табла с богат снимков материал, както и около 300 експоната. Показаните предмети представят всекидневието в казармата, но и предказармените вълнения. Могат да бъдат видени както лични атрибути на наборните войници, така и емблематични за времето униформи, медали, нашивки. Хронологично са проследени всички етапи от наборната служба, като се започне с подготовката за влизане в казарма и се стигне до уволнението. В една от витрините са подредени и експонати от фонда на Регионалния исторически музей във Видин (РИМ), представящи войнишко снаряжение. Включени са и интерактивни игрови елементи, които са предназначени за най-малките посетители.

Изложбата е резултат от дългогодишни изследвания на автора, свързани с подготовката и защитата на неговия дисертационен труд, с който придобива научно звание „доктор по етнология“. „На практика стъпвам върху доста разкази, върху доста документи и от дистанцията на времето, и като човек, който не е служил, се опитвам да бъда безпристрастен към темата и да стъпвам само върху тези извори, които съм събрал по време на изследванията си“, обясни д-р Вълев. Той уточни, че по-голямата част от показаните експонати са събрани по време на дисертационни му изследвания и обиколки в цялата страна. Представените на информационните табла фотографии, както и част от показаните копия на документи са му предоставени от фондовете на национални и регионални институции.

Като човек, който не е съвременник на наборната военна служба, д-р Илия Вълев се опитва да даде отговор на въпросите, които вълнуват самия него. Смята, че те биха вълнували и представителите на младото поколение, чиито знания за наборната военна служба се ограничават с разказите на техните бащи и дядовци. „Мисля, че ще представлява интерес да видят, особено младежите, отличителни знаци на видовете и родовете войски по времето на социализма. Мисля, че ще им бъде интересно да видят и медалите, свързани с поощряването на наборните войници“, посочи авторът. Допълни, че за по-възрастните посетители експозицията е повод да се върнат към спомените си за живота в казармата.

„Радвам се, че изложбата провокира разговори и спомени, които изникват в съзнанието на посетителите, които са служили като наборни войници, а и на тези, които са изпращали свои близки в казармата. Това дообогатява моите изследвания, тъй като продължавам да работя по темата“, каза д-р Вълев. Той отбеляза, че по тази причина в изложбената зала е поставена тетрадка, в която посетителите могат да споделят своите спомени, впечатления или емоции, свързани с наборната служба.

Експозицията е подредена в нова изложбена зала, обособена в музей „Кръстата казарма“, каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова. „Можем гордо да заявим, че музеят вече се обогатява с доста повече изложби, защото след тази зала планираме да освободим още една. Което ще бъде най-хубавото. Защото най-важното за един музей е да бъде изпълнен със съдържание и хората, като дойдат, да бъдат доволни, да видят нещо различно“, посочи тя.

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ ще остане в музей „Кръстата казарма“ във Видин до края на месец април.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани