Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обсъдиха кои военни паметници са за ремонт на територията на област Хасково

[post-views]
Обсъдиха кои военни  паметници са за ремонт на територията на област Хасково

Повечето от тях са свързани с Балканските войни (1912-1913 г.)

Заместник-областният управител на област Хасково Мартин Узунов проведе заседание на Областната комисия за военни паметници на територията на областта. То се проведе в зала „Марица“ на Областна администрация-Хасково.

Постъпили са предложения за ремонт на военни паметници на територията на три общини от област Хасково, коментира Делчо Кунчев, главен експерт в дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“ в Областна администрация-Хасково и секретар на Областната комисия за военни паметници на територията на област Хасково.

В община Ивайловград необходимостта от финансиране имат паметникът в с. Черни рид, паметникът-чешма на редник Манол Кирев и паметната плоча на загиналите в Балканската война в с. Попско. Община Хасково е предложила за ремонт паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г. на пл. „Свобода“ в областния град и военния паметник „Нашето летище в Узунджово“. В община Стамболово за обновяване са подадени паметник на загиналите в Балканската война в с. Тънково и паметник-чешма в с. Царева поляна, съобщават от областната администрация.

Г-н Узунов подчерта, че днешната област Хасково е част от основния военен театър на Балканската война. „Голяма част от територията на областта е присъединена към българската държава в резултат на войната. Ето защо няма селище, което да няма паметник, посветен на героизма на българските войни загинали или участвали в тези войни.“, каза заместник- областният управител на област Хасково.

Областната комисия прие и идейно-художествен проект за военен паметник в с. Сива река, община Свиленград. Гласува още и включването в списъка с военни паметници в област Хасково 4 паметни плочи на територията на община Минерални бани. Те се намират в с. Сусам, с. Спахиево, с. Сираково и с. Брястово. В заседанието участва Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани