Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Заклех се!” отново екна в Горна Малина

[post-views]
„Заклех се!” отново екна в Горна Малина

Свещените слова на българската военна клетва „Заклех се!” екнаха отново след години прекъсване на площада в Горна Малина. Така бе възобновена празничната традиция сакралният воински ритуал да се извършва тържествено в центъра на населеното място, където има войскови поделения.

Общо 11 новоназначени воини от формирования на Съвместното командване на силите (СКС) в Горна Малина, Горна Баня и Банкя изрекоха думите на военната клетва и целунаха бойното знаме под звуците на военни маршове, изпълнени от Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

„Уважаеми млади войници, днешният ден ще остане паметен за вас. Военна клетва се полага веднъж в живота. От днес вие ставате достойни защитници и истински воини на Родината. Знайте, че разчитаме на вас и съм уверен, че няма да пожалите сили и умения като бъдещи защитници на нашето прекрасно отечество”, обърна се към строя командирът на Мобилната комуникационно-информационна система полковник Теодор Тодоров. Пожелавам ви много здраве, воля, професионална удовлетвореност и благополучие, допълни той, като завърши словото си с „Да живее България! С нами Бог!”.

„Днес е паметен ден за нас. Уверяваме ви, че дълбоко осъзнаваме отговорността да бъдем част от редиците на Българската армия, да бъдем защитници на нашата родина. Клетвените слова, произнесени от нас, ще бъдат железен закон в нашия войскови живот”, каза в словото отговор от името на 11-имата редник Евелина Методиева.

„Да бъдеш войник са призвание, личен избор и професия. Гордейте се за пътя, по който сте поели. Бъдете честни и дисциплинирани, упорити и всеотдайни, уверени в себе си и непреклонни пред трудностите. Уважавайте своите командири и началници. Черпете щедро от традициите и успехите на военните формирования, в които сте избрали да служите”, заяви командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов. Строят изпрати словото му с мощно и продължително „Ура!”.

Кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов също поздрави воините, като отбеляза: „България обича своята армия, вярва в нея и я приема като гарант за мир, сигурност и надежда за бъдеще без войни и военни конфликти на наша територия”. Пожелавам ви достойно да изпълнявате заповедите на командирите и началниците си, защото добрият ред в армията води до успех, апелира свещеноиконом Серафим, след като отслужи молебен за здраве.

С пълен глас строят изпълни националния химн и премина в тържествен марш по централния площад на Горна Малина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани