Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай и Япония обсъждат своята загриженост около оспорваните от двете страни острови в Източнокитайско море

[post-views]
Двама загинали и над 90 ранени при земетресението в Япония

Китайският външен министър Цин Ган и японският му колега Йошимаса Хаяши обсъдиха положението около оспорваните от двете страни острови в Източнокитайско море, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че и двамата външни министри са показали своята загриженост, като Цин е изразил надежда, че Япония ще спре с провокациите си, които той окачестви като „десни“.

Оспорваните острови в Източнокитайско море, за които претендират както Китай, така и Япония, са наречени от Китай островите Дяоюй, а от Япония – Сенкаку.

В първия им разговор откакто Цин пое поста външен министър, той каза на Хаяши, че Пекин се надява Япония да спре „десните сили“ от провокиране на пререкания около оспорваните острови, се казва в изявление на китайското министерство на външните работи.

Хаяши на свой ред каза, че двустранните отношения са изправени пред „много предизвикателства и поводи за безпокойство“. Той добави, че общественото мнение в Япония по отношение на Китай е „изключително строго“, се посочва в изявление на японското министерство на външните работи.

Японският външен министър изрази също „сериозна загриженост“ за положението в Източнокитайско море, включително за действията на Китай около островите, както и за „нарастващата военна активност близо до Япония“.

И двамата външни министри са постигнали съгласие за необходимостта от сътрудничество за изграждане на конструктивни и стабилни взаимоотношения и за продължаване на тесните връзки на всички нива, допълва в изявлението си японското външно министерство.

Хаяши каза днес на пресконференция, че е получил покана от Цин да посети Китай. Японският министър на външните работи добави, че моментът за такова посещение трябва да бъде уговорен допълнително, предаде агенция Киодо.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани