Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клетва пред погледа на Левски

[post-views]
Клетва пред погледа на Левски

По вода и при отлична организация се състоя ритуалът по вричане във вярност към народ и Родина на новоназначени войници от 61-ва бригада

При непрестанен напоителен дъжд в Карлово премина клетвата на 22-ма войници от 61-ва Стрямска механизирана бригада. В строя на формированието влязоха и още шестима, които преди време вече са били в редиците на армията.

„…Да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме…” Тези

                           думи на обричане

винаги са звучали силно и тържествено. Но когато са изречени пред паметника на Левски, пред погледа на Апостола, като че ли още повече задължават и се помнят за цял живот.

Един след друг младите воини целунаха бойното знаме и произнесоха свещените думи „Заклех се!“. Ротните командири рапортуваха на командващия клетвата майор Иван Кибритев, а той предаде клетвените листове на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов.

Днес вие дадохте свещен обет пред Родината и се вляхте в славните редици на Българската армия. Бъдете готови, очакват ви натоварени и изпълнени с динамика дни, но и с удовлетворение от достойно изпълнения дълг към Отечеството. Влагайте цялото си

                    сърце, ума и душата в работата

Бъдете смели, преодолявайте възникналите трудности и гордо защитавайте името на българския войник, заяви в приветствието си към младите войници бригаден генерал Маргарит Михайлов.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов увери положилите военна клетва, че хората от общината са еднакво радостни с тях в този тържествен ден. И че те трябва да са горди, че са наследници на славни български традиции и личности.

Прочетен бе поздравителен адрес от министъра на отбраната Димитър Стоянов, в който се посочи, че във време, изпълнено със сериозни предизвикателства, службата в името на народа и Родината е символ на зрялост, професионализъм и родолюбие. В него бе отбелязано също, че 61-ва Стрямска механизирана бригада, в чиито редици встъпват младите воини, е изградила висок професионален и обществен престиж. А службата в Българската армия ще им даде възможности за професионално израстване, висока подготовка и придобиване на нови умения.

Молебен за здраве и благоденствие отслужи Знеполският епископ Арсений от Пловдивската митрополия. Целият строй и военният духов оркестър на бригадата изпълниха националния химн. Ритуалът завърши с тържествен марш. И дъждът… неочаквано спря.  Дори слънцето направи плах опит да се покаже зад облаците.

Думи на новите воини

Редник Георги Кунев: Моите родители са бивши военнослужещи. Взех вдъхновение от тях, а пък и армията дава много сигурност и начин за развитие, учи на дисциплина и отговорност. Адреналинът е голям при полагането на военна клетва. За мен клетвата означава доблест, дълг към народа и страната. Чувствам се невероятно.

Редник Иван Георгиев: От дете ми е мечта да бъда в армията и вече имам тази възможност. Смятам, че тук може да подобря физическите и психическите си качества. Клетвата е невероятно изживяване. За мен това е най-тържественият военен ритуал в Българската армия. Ние даваме своята дума за вярност към Родината.

Редник Ралица Петкова: Реших да постъпя в армията, за да разбера какво означават думите дълг, чест и всеотдайност. И се радвам, че вече съм в редиците на 61-ва Стрямска бригада. Военната клетва е важен момент за всеки и по своята същност представлява тържествено обещание, което се дава и трябва да се изпълнява.

Редник Марин Таслаков: В днешно време да си военнослужещ в редиците на Българската армия е призвание, което трябва да се упражнява с достойнство и да кара близките да се гордеят с теб. Докоснах се и целунах бойното знаме, това е шанс веднъж в живота. Клетвата е тържествено обещание и е символ на преданост на войника към Родината.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани