Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Косово е готово на отстъпки за сръбското малцинство, поставя като условие признаването на независимостта си

[post-views]
Промяната на позицията на Словакия за кандидатурата на Косово за членство в ЕС ще зависи от нормализирането на отношенията между Белград и Прищина

Прищина прави важна стъпка за решаването на проблемите си с Белград. Косовският премиер Албин Курти предложи частична автономия на сръбското малцинство в страната. Сръбският президент Александър Вучич прие идеята и с това си навлече гнева на част от депутатте в Скупщината.

Пред парламента в Косово премиерът Албин Курти обяви, че е съгласен със създаването на асоциация на общините, населени с косовски сърби. Мярката ще даде известна автономия на тази част от населението. В замяна обаче Прищина иска изпълнението на няколко условия, едно от които е признаването на независимостта на страната.

В Скупщината в Белград пред депутатите се изправи президентът Александър Вучич, който прие идеята и посочи условието като задължителна стъпка по европейския план за нормализиране на отношенията с Косово.

Александър Вучич – президент на Сърбия:

„Да се превърнем в изгнаници на Европа ли? Защото такива ще бъдем – напълно изолирани, никой няма да разговаря с нас. Няма да имаме достъп до никой от фондовете, не можем да съществуваме сами в модерния свят.“

Изказването му предизвика гнева на представители от опозиционните десни партии. Недоволството в пленарната зала бързо прерасна в сблъсъци между депутатите и се наложи намесата на униформени служители.

Десницата категорично отказва да признае независимостта на Косово, а протестът ѝ излезе и извън парламента. Демонстранти изпълниха улиците на Белград с лозунги „Косово е сърцето на Сърбия“ и дадоха ясно да се разбере, че не одобряват предложения ход на правителството.

Най-ново

Единична публикация

Избрани