Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наградиха екипа на ВМА, който се завърна от Мали

[post-views]

В африканската държава се отнасят с уважение към Българската армия и военната ни медицина

https://youtu.be/PmHin-E4mMI

Лейтенант д-р Диляра Маринова и нейният екип бяха отличени от името на министъра на отбраната и на командира на Съвместното командване на силите за успешно изпълнените задачи по време на четиримесечната мисия на ВМА в Мали. Българските военнослужещи, участващи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, изпълняват поставените им задачи с високи професионализъм, отговорност и издръжливост.

Екипът беше поздравен от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., с думите: „Благодаря ви за службата! Поздравявам ви за успешно изпълнената мисия, изключително важна, и то в една тежка ситуация, съчетана с COVID пандемия и други зарази, характерни за континента, на който бяхте”.

Награден знак със заповед на министъра на отбраната за участие в мисия извън страната беше връчен на лейтенант Диляра Маринова, началник на екипа. Наградени бяха и сержант Николай Тошков, медицински специалист във ВМА–Сливен, старши сержант Никола Илиев, санитарен инструктор във военно формирование в София и младши сержант Михаела Камарашева, медицински специалист във ВМА–София. Награди бяха връчени и със заповед на командира на СКС генерал-майор Валери Цолов.

Беше трудно, особено в началото, тъй като и четиримата бяхме за първи път в Мали, каза лейтенант д-р Диляра Маринова. Мотивацията ни обаче беше голяма. Горди сме от уважението, което се усеща там към Българската армия и медицина. Там всички знаят, че лекарят е българин и че медицинският екип е български. И военнослужещи с най-високи звания казваха, че лекарският екип няма ранг и е с най-висок чин. Това уважение е към всички екипи на ВМА до момента, коментира тя. И каза, че след мисията се чувства късметлия.

Чудесни са отзивите за вашата мисия и сме изключително доволни от вашето представяне, заяви началникът на ВМА. „За пореден път се защити името на Военномедицинската академия и на Българската армия”, каза генерал-майор Мутафчийски.

Най-ново

Избрани