Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Образувано е дело за подготовката на запасните

[post-views]

Докладчик е бившият заместник-министър на отбраната Соня Янкулова

Конституционният съд съобщава, че е образувал Конституционно дело № 2/2023 г. по искане на Министерски съвет за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България, във връзка с отговор на следния въпрос: „Допуска ли чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статут на запасни по смисъла на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?“.

Докладчик по делото е Соня Янкулова, която беше заместник-министър на отбраната (2001–2008 г.) и заместник-министър на вътрешните работи (май 2008–юли 2009 г.) Избрана за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд (2021).

„Съгласно Конституцията всеки български гражданин има дълг към Родината. Подготовката за изпълнение на този дълг не е формулирана никъде. В ЗОВСРБ не е записано дали Министерството на отбраната може да организира мобилизационни сборове и да провежда обучение. По този въпрос има и противоречие в две становища на Министерството на правосъдието – от 2016 г. и от тази година. Това е и причината ние да поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд. Нашите запасни трябва да бъдат подготвени. При условие че задължителната служба е отпаднала, начинът за подготовка остават мобилизационните сборове“, обясни министърът на отбраната Димитър Стоянов.

–––––––––––

Конституционният съд ще решава дали Министерството на отбраната може да провежда мобилизационни сборове за обучение на запасните.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Виж още

Избрани