Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Посланикът на Русия в Централноафриканската република съобщи, че там се намират 1890 „руски инструктори“

[post-views]

Посланикът на Русия в Централноафриканската република Александър Бикантов каза днес, че в страната има 1890 „руски инструктори“, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че ЦАР е център на операции на свързаната с Кремъл частна наемническа паравоенна групировка „Вагнер“.

„Сега има 1890 руски инструктори в Централноафриканската република. Правителството се интересува от увеличаване на числеността им. Относително скоро Банги изпрати съответното заявление до Съвета за сигурност на ООН“, каза Бикантов, цитиран от руската информационна агенция РИА.

Групировката „Вагнер“, основана от Евгений Пригожин, се превърна в основен играч в ЦАР, като до голяма степен измести бившата колониална сила Франция.

Богатата на минерали ЦАР е една от най-бедните страни в света. Наемниците от „Вагнер“ първоначално се намесиха в подкрепа на правителството на страната за потушаване на бушуващата там от 2012 г. насам гражданска война.

Частната руска групировка „Вагнер“, която участва и във военните действия в Украйна и вербува свои наемници и в руските затвори, в миналото разположи свои части и в Сирия, Либия и Мали, наред с други страни, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани