Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преодоляваме технологичното изоставане на системата за наблюдение на въздушното пространство

[post-views]
Преодоляваме технологичното изоставане на системата за наблюдение на въздушното пространство

Това ще стане с подмяната на наличните радиолокационни станции, произведени през 70-те и 80-те години на миналия век, с 5 трикоординатри радари за далечно и 2 – за близко откриване, посочва министърът на отбраната Димитър Стоянов.

На последното си заседание служебното правителство взе решение за определяне наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка при реализацията на инвестиционен проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“. В обхвата на проекта се предвижда придобиването на 7 броя нови трикоординатни радари.  5 от тях са за далечно и 2 – за близко откриване. Предвижда се също придобиване на оборудване към радарите и осигуряване на логистична поддръжка за период от пет години. Общата прогнозна стойност на проекта е около 396 милиона 400 хиляди лева с ДДС. Той е част от портфолиото от проекти на Министерство на отбраната и е заложен за реализация в „Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната“, приета от Министерския съвет с Решение № 700 от 28 септември 2022 година.

Придобиването на новите трикоординатни радари ще осигури преодоляване на технологичното изоставане на системата за наблюдение на въздушното пространство чрез подмяната на наличните радиолокационни станции, произведени през 70-те и 80-те години на миналия век, посочва министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на правителственото заседание.  Реализирането на проекта ще даде възможност за изграждане на способности за осигуряване на ефективно, непрекъснато и надеждно наблюдение и контрол на въздушното пространство при осигуряване на въздушния суверенитет на Република България и изпълнението на съюзните ангажименти в Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО /NATINAMDS/. Има и още няколко цели. Става дума за постигане на пълна оперативна съвместимост със системите за командване и управление на НАТО. Ще бъде освободен честотен диапазон за граждански цели чрез извеждане от експлоатация на радиолокационните станции, работещи в диапазон 160 MHz. Ще се постигне защитено опознаване и идентификация в Режим 5 на националните и съюзните бойни платформи при провеждане на всички видове военни и невоенни операции, допълва министърът.

За изпълнението на проекта се предвижда изпращане на Искане за предложение до определени фирми-изпълнители, в последствие сключване на договор с избрана фирма-изпълнител. След доставката на радарите, интеграцията им в системата за командване и управление на ВВС и усвояването им за експлоатация, ще осигури надеждно наблюдение на въздушното пространство и защитено опознаване на въздухоплавателните средства в зоната за отговорност на Република България.

На заседание на Политико-военната направляваща работна група към Министерството на отбраната, назначена с моя заповед, посочва министър Стоянов, проведено на 18 ноември 2022 година, е взето решение да бъде изпратено искане за предложение до следните фирми-изпълнители:

„ELTA“- Израел, „INDRA“ – Испания, „LEONARDO“- Италия, „THALES“- Франция, „SAAB“ – Швеция, „BAE SYSTEMS“ – Великобритания, „NORTHROP GRUMMAN“- САЩ, „LOCKHEED MARTIN“-САЩ.

За изпълнението на проекта се предвижда да се извършат няколко дейности.

Те включват подготовка на инфраструктурата на седем броя позиции, доставка на пет броя радари за далечно откриване и два броя радари за близко откриване, в това число интеграция в системата за командване и управление на ВВС и обучение на личния състав и първоначална интегрирана логистична поддръжка за срок от пет години след изтичане на гаранционния срок. В искането за предложение е включен раздел „Индустриално сътрудничество“, в който фирми-изпълнители могат да направят предложения за предоставяне на технологии и придобиване/изграждане на способности от търговски дружества със седалище в Република България. Обхватът на предложението за индустриално сътрудничество, отбелязва министърът на отбраната, на избрания изпълнител ще бъде предмет на Допълнително споразумение за индустриално сътрудничество.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани