Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Придобиваме нови трикоординатни радари

[post-views]
1,320 млрд долара е офертата за вторите осем американски изтребителя

Българският изтребител вече е на производствената линия

Министерският съвет прие решение, с което определи наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при реализиране на инвестиционен проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“.

Придобиването на 7 нови трикоординатни радара и оборудване за защитено опознаване на въздухоплавателни средства има за цел преодоляване на дефицита от способности за осигуряване на наблюдение и контрол на въздушното пространство при осигуряване на въздушния суверенитет на България и изпълнението на съюзните ангажименти в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Купуването на модерни радари за армията е наложително, тъй като в момента използваме стара радиолокационна техника, която освен че не покрива добре страната, не е в съвместимост със стандартите на НАТО. Това е свързано и с придобиването на новите самолети Ф-16. Догодина ще е готов първият изтребител, който България трябва да получи от ”Локхийд Мартин”. Става ясно, че българският изтребител вече е на производствената линия и тече основният монтаж. Доскоро предвижданата сума за купуване на радарите беше в размер до 400 млн. лв. с ДДС. Придобиването на новите радари е един от големите проекти, които бяха посочени като приоритетни в модернизационните програми на Министерството на отбраната. Покупката бе планирана още при поръчката на първите осем Ф-16 през 2019 г. Радарите са част от наземната инфраструктура за новите изтребители и трябва да бъдат доставени, преди първите самолети да пристигнат у нас. Освен за самолетите новите радари са важни за работата и на системите за противовъздушна отбрана. България готви друг проект за ПВО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани