Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Срещата на върха в Киев продължава, ЕС е отворен за присъединяването на Украйна

[post-views]
Русия „военизира“ депортирани украински тийнейджъри, заяви Украйна

Сирени за въздушна тревога отекнаха в Киев, където проддължава историческата среща на върха ЕС – Украйна. Лидерите на Общността обявиха увеличаване на помощта за страната – финансова, военна и хуманитарна, както и нов пакет от санкции срещу Москва. Брюксел обаче не е склонен да обяви ускорена процедура за присъединяване на Украйна към блока.

В Киев лидерите на ЕС се ангажираха да продължат с подкрепата си за Украйна. Водеща тема на срещата на върха са следващите стъпки по пътя на страната към пълноправно членство в Блока. Процесът обаче няма да бъде ускорен, каквото е желанието на Киев, тъй като все още има много проблеми за решаване. Войната също не е предпоставка за бързо затваряне на въпроса, въпреки че няма забрана за преговори в подобни условия.

ЕП все пак даде надежди на украинците след като вчера прие резолюция, в която се казва, че Брюксел трябва да започне подготовката на преговорите за членство. В документа обаче също се подчертава, че присъединителният процес трябва да се основава на заслуги и осъществени реформи.

Върховният представител на ЕС по външна политика и отбрана Жозеп Борел потвърди, че обучителната мисия за Украинската армия по експлоатацията на танкове „Леопард“ започва следващата седмица. Тя ще продължи месец и половина и е част от цялостния ангажимент на европейските държави да предоставят западни машини. Стотици украински войници вече са в базите в Германия и Полша и всичко се извършва максимално бързо предвид критичната ситуация, подчерта европейският първи дипломат и посочи, че танковете ще укрепят значително военния капацитет на Киев.

Междувременно правителството в Берлин официално одобри отпускането на танкове „Леопард“ от промишлените си запаси, съобщават германските медии и допълват, че то води и преговори за изкупуване от Катар на 15 самоходни зенитни установки „Гепард“, които също да изпрати на Киев. Целта е доставката да завърши преди очакваната през пролетта нова руска офанзива.

Решението разгневи руския президент Владимир Путин, който в четвъртък, по време на тържествата по случай 80-ата годишнина от победата при Сталинград, заяви, че страната му отново е изправена пред агресията на колективния Запад. Изумително е, но е вярно – срещу нас отново настъпват германски танкове с нарисувани по тях кръстове, допълни Путин и предупреди, че отговорът на Москва няма да се ограничи до използването на бронирани машини.

Най-ново

Единична публикация

Избрани