Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Демерджиев праща генератори на РСМ, за да е отворена границата за българи

[post-views]
В Благоевград ще бъде отбелязана тържествено 152-рата годишнина от рождението на Гоце Делчев

България и Република Северна Македония (РСМ) отбелязват 151-вата година от рождението на големия български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско Гоце Делчев.

Честването в Скопие преминава при засилени мерки за сигурност. За да положи венец на гроба му в църквата „Свети Спас“ бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Пред журналисти той съобщи, че са получени сигнали за спрени или умишлено забавени на границата с РСМ българи, които са тръгнали за Скопие, за да се преклонят пред гроба на Гоце Делчев.

Десетки българи не са успели да достигнат до столицата на РСМ и да влязат в църквата „Св. Спас“ в Скопие и да се поклонят пред гроба на историческата личност и национален герой Гоце Делчев.

Малобройна беше групата, в която бяха двамата министри от България – на вътрешните работи Иван Демерджиев и на здравеопазването Асен Меджидиев, посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

На кратък брифинг след като поднесоха венци на гроба на Гоце Делчев министър Демерджиев обяви, че десетки хора са били спирани и бавени умишлено да преминат границата. А обяснението на властите в РСМ било срив в системата за граничен контрол заради „сериозен токов удар“.

Министър Демерджиев заяви, че още в понеделник ще изпрати три генератора, които ще бъдат дарени на македонската държава и на граничните власти в РСМ, за да бъдат разположени на трите гранични пункта.

Като подчерта, че сигурността не е само в охраната и драконовските мери за сигурност, които според министър Демерджиев са били пресилени, той заяви, че сигурността значи да се гарантира правото на всеки, който иска да се поклони пред своите герои.

Демерджиев изрази съжаление, че почитта към личността и делото на Гоце Делчев е повод за напрежение, разделение и агресия между политиците и граждани от двете държави с обща история.

„Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята. А почитта към такава личност се изразява със смирение и с уважение към паметта на един такъв апостол. И силно се надяваме, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложи това да се случи и днес. Очевидно не се възприе от македонската страна за момента, но много вярвам, че следващата година няма да е така.“

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани