Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и техните съюзници твърдят, че доклад на МААЕ показва, че Иран не спазва задълженията си в областта на ядрената енергетика

[post-views]

Докладът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за работата на Иран в областта на ядрената енергетика показва, че Техеран е непоследователен в изпълнението на задълженията си по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, заявиха снощи в съвместно изявление САЩ, Великобритания, Франция и Германия, предаде Ройтерс.

В сряда ядреният наблюдател на ООН разкритикува Иран, че е извършил недекларирана промяна във взаимовръзката между двете групи усъвършенствани машини за обогатяване на уран до 60% чистота – близка до необходимата за създаване на оръжия – в завода във Фордо. Иран заяви че позицията на МААЕ относно ядрената работа на Техеран не е вярна.

„Както е посочено от агенцията, тази недекларирана промяна е несъвместима със задълженията на Иран съгласно изискванията на Споразумението за всеобхватни гаранции от Договора за неразпространение на ядреното оръжие“, заявиха четирите страни в своето съвместно изявление.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани