Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

100-годишен юбилей на ветерана от войната Трифон Видаркински отбелязаха в Брястово

[post-views]
100-годишен юбилей на ветерана от войната Трифон Видаркински отбелязаха в Брястово

100-годишен юбилей на ветерана от войната Трифон Видаркински отбелязаха в Брястово
100-годишен юбилей на ветерана от войната Трифон Видаркински отбелязаха в Брястово

Фронтовакът получи почетен плакет и грамота от министъра на отбраната Димитър Стоянов, поздравления от Съюза на ветераните от войните на България и местната власт.

На 3 февруари в кметството на с. Брястово, община Минерални бани, бе тържествено отбелязан 100-годишният юбилей на ветерана от Втората световна война Трифон Видаркински. Фронтовакът получи редица поздравления и подаръци, включително почетен плакет от министъра на отбраната Димитър Стоянов и от председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов и местната структура на Съюза.

Бай Трифон Христов Видаркински е роден на 3 февруари 1923 година във врачанското село Борован, съобщават от Община Минерални бани. Завършва основното си образование в селото и след известни колебания заминал за Враца да учи занаят. Избрал си такъв, какъвто нямало в селото – металообработка и стругарство. И така до влизането в казармата през 1943 г. „Късметът ми бе такъв, че в деня, в който се уволнявах, трябваше да замина на фронта. Дадоха ми само един патрон, който пазех в магазина на карабината, за всеки случай. Някои от бойците разполага с по цели 5 патрона“, спомня си още ветеранът.

Залата в кметството на село Брястово се оказала тясна, за да побере всички гости и приятели, дошли да почетат с вниманието си своя другар. Специално за тържеството, заедно с кмета на Димитровград Иво Димов пристигнал и бай Вълчо от село Горски извор. „Трифон Видаркински беше мой началник, когато строихме Димитровград. Той беше изключително внимателен с работниците, и знаеше как да изисква от тях максимума, без да налага силови прийоми. Благодарение на него израснах в професията, а станахме и приятели в живота, разказа бай Вълчо.

Бай Трифон демонстрира изключително свежа памет и остроумие в разговора с представителите на медиите. „Единствено краката не ме държат много, но все още се справям“, сподели той. Като съвет за дълголетие към младото поколение се въздържа да отговори, но смята, че е добре младите хора да стоят настрани от наркотиците, алкохола и цигарите.

100-годишен юбилей на ветерана от войната Трифон Видаркински отбелязаха в Брястово

Поздравителен адрес към юбиляра от името на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер поднесъл председателят на Общинския съвет Мехмед Лятиф. „Днес засвидетелстваме своето уважение и признание към Вашия достоен жизнен път, изпълнен с трудолюбие, отговорност и всеотдайност към обществото и семейството. Споделяме с Вас и Вашите близки, радостта от 100-годишния Ви юбилей“, се казва в поздравителния адрес на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

„Днес ние имаме нужда от мъдростта и житейския опит на хора като Вас. Трябва да бъдете горд от всичко, което сте постигнал! Живот, който сте отдал на добрина и справедливи каузи! Благодаря за саможертвата, за героизма, който сте проявили, защитавайки целостта и суверенитета на нашата Родина. Изказвам дълбок поклон пред Вашето безстрашие и храброст. За мен е удоволствие да Ви поздравя най-сърдечно по повод личния Ви празник – деня на Вашето рождение. Приемете искрените ми пожелания за здраве, късмет, житейска и духовна енергия и семейно благополучие“, се казва още в пожеланието на кмета Мюмюн Искендер.

Кметът на Димитровград Иво Димов поздрави един от строителите на Димитровград и столетник Трифон Видаркински, съобщават от Общината. Благодарствен адрес, торта във формата на книга и лоза за засаждане, с пожелание да прибира от бъдещата реколта, подарил на 100 – годишния ветеран, а на съпругата му баба Мария – роза, която да посади.

„Изключително ми е приятно да поздравя един човек, чието житейско достолепие го е направил жив свидетел на световните катаклизми от миналия век – войните, бурния технически прогрес, политически и обществени промени и с изграждането на един нов град – Димитровград. Подобни хора трябва да бъдат ценени, почитани и уважавани Иска ми се да взимаме повече от мъдростта на такива хора, за да не повтаряме грешките, а да надграждаме към по-добро”, каза в поздравлението си Иво Димов.

Кметът на Община Борован –  инж.  Десислава Тодорова – изпратила поздравителен адрес, почетен плакет и  албум  на най-възрастния жител на с. Борован – Трифон Видаркински.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани