Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал Петер Павел – от военния връх в НАТО до Храдчани

[post-views]
Генерал Петер Павел – от военния връх в НАТО до Храдчани

Чехия остава силно звено в коалицията, помагаща на Украйна с оръжие.

През септември 1938 г. Чехословакия е принудена да капитулира пред натиска на Германия и да предаде на своя по-силен съсед част от своята територия заедно с военните съоръжения на нея. Чехите отстъпват, защото не получават подкрепа от водещите европейски демокрации, но и защото не виждат смисъл да се бият срещу явно превъзхождащ ги противник. В сходна ситуация през 1939 и 1941 г. Полша и Югославия избират да се сражават с хитлеристка Германия. Това е един от знаковите епизоди, заради които чехите се сдобиват с имиджа на пацифисти. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че те ще имат президент генерал. И то не какъв да е, а бивш началник на Военния комитет на НАТО. Победата на генерала от запаса Петер Павел на втория тур от президентските избори не означава, че чехите са станали войнолюбци. Тя обаче е симптоматична за геополитическите ветрове, които веят сега в Източна Европа.

Чешката политическа сцена е доста

пъстра и нестабилна

На нея присъстват комунистите (те дори на са сменили името на партията си отпреди 1989 г.), радикални националисти и популисти, а на другия край на спектъра са либертарианците от Пиратската партия, която сега е част от правителствената коалиция. Сегашният министър-председател Петер Фиала е с либерална прозападна ориентация, но предшественикът му Андрей Бабиш бе типичен популист, парадиращ със своето богатство и без ясна ценностна установка.

В тази ситуация в политиката влезе ново лице – генералът от запаса Петер Павел, който бе на военния връх на НАТО, преди да се пенсионира през 2018 г. Той е роден през 1961 г. и офицерската му кариера започва в комунистическа Чехословакия. Това почти задължително означава и членство в комунистическата партия, за което днес генералът казва, че е било негова грешка. След рухването на комунизма той прави бърза кариера в чешката армия, участва в задгранични мисии, за което му помага и владеенето на чужди езици – английски, френски и руски. Любопитно е, че съпругата му също е от армията – тя стига до чин подполковник.

На първия тур от президентските избори Петер Павел и Андрей Бабиш постигнаха практически равен резултат. Още тогава обаче изходът от битка бе ясен, защото класиралите се на трето и четвърто място кандидати – университетска професорка и бивш дипломат, дадоха недвусмислено своята подкрепа за генерала. И все пак дебатите преди балотажа бяха интересни най-вече с демонстрираната

различна геополитическа ориентация

на Павел и Бабиш. Генералът подкрепя твърдо Украйна в битката й за отблъскване на руската агресия и смята, че тя трябва да стане член на НАТО. Без да е заявявал някакви проруски симпатии, Бабиш каза по време на предизборния дебат, че не би пратил чешки войски в защита на Полша или прибалтийските републики, ако те бъдат нападнати. В член пети на учредителния договор на НАТО обаче пише точно обратното, че всички страни от Пакта трябва да помогнат, ако една от тях е нападната. Впоследствие Бабиш опита да се оправдае, че е разбран неправилно, но за всички бе ясно, че ако той стане президент, изпълнението на съюзническите задължения на Чехия ще е под въпрос.

Освен че нагази доста непредпазливо в минирано геополитическо поле, Бабиш има лош имидж и заради това, че е арогантен милиардер и името му е свързано с множество скандали. По най-шумния от тях – за незаконно получаване на средства от европейските фондове, той бе оправдан от съда в самото навечерие на президентските избори. Преди 1989 г. той е бил не само член на комунистическата партия, но и платен агент на чехословашките тайни служби. Затова убедителната победа на генерал Павел (58% на 41%), най-голямата в историята на президентските избори в независима Чехия, е повече от логична. При това тя бе постигната при висока изборна мобилизация – във вота участваха 70% от имащите право на глас.

Чешкият президент не управлява страната, неговите правомощия са съвсем малко по-големи от тези на българския държавен глава. Въпреки това победата на Петер Павел е важна. Тя е и

победа за Украйна и за НАТО и поражение за Русия

която впрочем се опитваше да се меси в чешките избори чрез сайтове за фалшиви новини. Очаква се генерал Павел да укрепи имиджа на президентската институция, защото досегашният държавен глава Милош Земан имаше доста странни изказвания и във външната си политика открито клонеше към Русия и Китай. В интерес на истината – 24 февруари 2022 г. бе шок и за него и той осъди руската агресия.

Под ръководството на двамата Петеровци – Фиала и Павел, Чехия ще остане един от най-важните членове на западната коалиция, която снабдява Украйна с оръжие. В момента е в ход доставката за Киев на 90 чешки танка Т-72, модернизирани от чешка оръжейна фирма с финансова помощ от Нидерландия и САЩ. Прага помага на украинците и с други въоръжение и боеприпаси. Така унгарският премиер Виктор Орбан ще остане в изолация в рамките на Вишеградската четворка, защото не само Чехия, но и Полша и Словакия подпомагат Украйна във военен план.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани