Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Девизът на офицера: Дисциплина, отговорност, професионализъм

[post-views]
Девизът на офицера: Дисциплина, отговорност, професионализъм

Практическите занятия укрепват отношенията в строя, категоричен е майор Борислав Денков

Дисциплина, отговорност и професионализъм е девизът на майор Борислав Денков, който е заместник-началник щаб по планирането и подготовката на Мобилната комуникационно-информационна система (Мобилната КИС). Убедил се е в правотата на тази

триада от нравствени правила

по време на вече 21-годишната си офицерска служба в армията. А тя започва веднага, след като завършва военното училище във Велико Търново, профил „Свързочни войски” през 2001 г.

Лейтенантския му старт е като командир на взвод в Мусачево, където последователно изкачва и следващите стъпала в професията. От 2012 г. е в Мобилната КИС, където е бил помощник-началник в отделение „Планиране, подготовка и операции”, а от 2017 до 2021 г. е началник на отделение „Операции”. През 2021 г. до ноември 2022 г. е началник на Център за симулации в НВУК „Чаралица”. От 1 ноември 2022 г. е заместник-началник щаб по планирането и подготовката на Мобилната КИС. В момента е и слушател във Военна академия, първи курс.

„След излизането от пандемията се подновиха дейностите и проявите по подготовката. През миналата година участвахме в редица отговорни занятия и учения като „Морски страж”. През тази година също ни предстои участие в много учения и подготовки. Но смятам, че с отговорността и професионализма, които има в Мобилната КИС, ще се справим с всички предизвикателства. Дори мисля, че и по-добре”, изтъква майор Денков.

Въпреки оптимизма обаче

той е наясно с трудностите

на службата. А те не са малко. „Срещаме главно трудности с текущия некомплект на личен състав, защото идват много малко хора, а си отиват повече. Вярно, назначават се хора, но те са твърде малко. Примерно, ако назначим трима, петима се махат. Но за сметка на това тези, които остават и са тук от дълго време, проявяват отговорност и професионализъм. Благодарение на това смятам, че се представихме доста добре през миналата година. Надявам се и сега, през 2023 г., да бъде така”, заявява майор Денков.

Убеден е, че успехът на формированието зависи до голяма степен от сработването между отделните категории военнослужещи – офицери, сержанти и войници. „Според мен основното и най-важното е подходът на офицера към подчинените. Трябва да уважаваш сержанта и войника. Да им делегираш права и да си сигурен, че те ще ги изпълнят. И още – по време на полевите, практическите занятия най-много се укрепва тази връзка и взаимоотношенията”, споделя командирския си опит офицерът.

Той е наясно и с решението на проблема с некомплекта във войската. „Смятам, че трябва

да направим армията по-привлекателна

за да може младите хора да изберат пътя към строя. В дните на отворени врати да популяризираме военната специалност, така че хората да виждат предизвикателствата и техниката, с която се занимаваме, и да им стане и на тях интересно”, казва майор Денков.

А в армията скука няма. Всеки ден е наситен с изпълнение на конкретни задачи, с работа по специалността ти и според изискванията на позицията, която заемаш, в колектив, в който всеки знае своето място и дава всичко от себе си за общия успех. А после, у дома, идва време за релаксация. И подготовка за следващия работен ден. „Женен съм, имам едно дете. В свободното си време много обичам да тренирам, занимавам се с фитнес. И да чета книги. Това ми е най-голямото удоволствие”, пояснява офицерът. Споделя, че напоследък е прочел трилогията на Димитър Талев за цар Самуил („Самуил, цар български” – б. а.), като силно се е впечатлил от описанието на българския патриотизъм в онези далечни времена. Избира и книги, свързани с военната тема. Е, как един военнослужещ да не е прочел „Параграф 22” и „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война”, казва с усмивка майор Денков.

Споделя, че се включва активно в дейността на

спортния клуб на формированието

по календара на Националната военна спортна федерация. Участваме в почти всички състезания, казва офицерът. По думите му всичко това прави военната служба още по-привлекателна. Най-добрият начин за привличане на хора в строя е освен важна и отговорна, да направим военната професия и малко по-интересна, категоричен е майор Денков.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани