Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изкуството победи политиката в Перник

[post-views]

В Перник се проведе поредното издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2023“. След прекъсване от няколко години заради пандемията от COVID-19 тази година почитателите на този вид  публично изкуство отново имаха възможност да се съберат и да се изявят. Групи от различни държави показаха най-хубавите си костюми, като особено атрактивни и многобройни, както винаги, бяха българските представители, но също и участниците от Гърция, Сърбия, Албания и много други държави.

Както е известно, кукерите и маскарадните игри имат и етнографски културен пласт, според който в началото на година именно по този начин се гони злото, за да бъде животът ни по-хубав и лесен.

Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г. От 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник  градът беше обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. През 2014 г. Перник и фестивалът „Сурва“ попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топдестинации. От 2008 г. Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

По традиция мъже се преобличат в карнавални дрехи като жени и обратното, като по този начин се придава една по-голяма колоритност на изявите. Българските обичаи повеляват да има и човек, преоблечен като мечка, да има, разбира се, и бутафорен поп, булка, която задължително е преоблечен мъж. Военните униформи също са част от маскарадните игри. Става дума обаче за онези най-ранни варианти на българска военна униформа, от времената на Ботев например. Впрочем поетът революционер е основно действащо лице по време на карнавала, но целта не е хумористична, а чисто патриотична, защото образът не се иронизира, а се подчертава от импровизирани кукери, които са облечени с дрехи на ленти, символизиращи националния трибагреник.

Тази година силно впечатление направи масовостта на участията и на артисти, както и на публика след няколкото пандемични години, както и толерантността и уважението, с които бяха приети участници от съседни държави въпреки известно напрежение от последните дни и седмици. Или иначе казано, изкуството победи политиката в Перник и възтържествува празникът на красотата, пъстротата и колоритът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани