Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И трите висши военни училища увеличават местата за курсанти

[post-views]
И трите висши военни училища увеличават местата за курсанти

30% от кандидатите отпадат по здравословни причини.

В сравнение с миналата учебна година и трите висши военни училища увеличават местата за курсанти. Тази година държавният прием за всички военни училища в страната е завишен с 40%.

Само в Националния военен университет „В. Левски“ се планира да бъдат приети 110 курсанти повече.

Със Заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов от 25 януари 2023 г. са обявени общо 537 места в редовна форма на обучение за курсанти и служители на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и 45 – в задочна форма (за военнослужещи). Кандидатите за висше военно образование могат да избират от 27 специализации в трите висши военни училища.

В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени 407 места за курсанти в редовна форма на обучение и още 40 в задочна форма по 15 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Най-голям брой от тях са за „Мотопехотни и танкови войски” (78 места), „Полева артилерия” (65 места), „Материални ресурси, придвижване и транспорт” (55 места), „Противовъздушна отбрана на войските” (26 места), „Танкова и автомобилна техника” (25 места), „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (23 места).

Във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“  са обявени 81 места за курсанти. От тях за „Корабоводене за Военноморските сили” са 21 места, за „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ – 20 места, за „Корабни машини и механизми за Военноморските сили” – 12 места, „Кибероперации“ – 11 места.

Във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски” са обявени 49 места. От тях за „Летец-пилот” – 19 места, общо за нуждите на МО и МВР, „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение)“ и „Летателни апарати и авиационни двигатели” (по 9 места).

При подбора на курсанти се срещат сериозни проблеми, обяви пред журналисти началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. За настоящата учебна година 50% от местата за бъдещи офицери останали незаети. 30% от кандидатите не могат да влязат в НВУ по здравословни причини – проблем със зрението, наднормено тегло и др., 15% отпадат на теста за обща култура, 10% пък се провалят на теста за психическа пригодност, уточни бригаден генерал Маламов.

Българската армия предлага възможност за добра кариера, посочи генералът. Образованието на курсантите в продължение на 5 години е безплатно, след това те сключват трудов договор и могат да израстват в йерархията. През следващата учебна година курсантските стипендии ще се увеличат, а със заповед на министъра на отбраната ще бъде решен статутът на курсантите.

47 нови войници във Втора бригада положиха клетва

На 27 януари на площад „Свобода” в Хасково се състоя ритуал по полагане на военна клетва от 47 новоназначени военнослужещи във Втора Тунджанска механизирана бригада. Командирът на бригадата бригаден генерал Станимир Христов прие строя от командващия клетвата майор Иван Бонев, след което приветства младите войници и техните близки, като им напомни за светостта на този незабравим ден.

Прочетен бе поздравителен адрес от министъра на отбраната Димитър Стоянов, в който той отправя сърдечни поздрави към новоназначените военнослужещи и им пожелава успешно да изпълняват воинския си дълг, да бъдат гордост за своите командири и да радват семействата и близките си.

Бригаден генерал Станимир Христов и заместник-командирът по логистичното осигуряване на бригадата полковник Галин Каракоев връчиха свидетелства на младите войници. Архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги Тодев отслужи молебен за здраве и благоденствие. На клетвата бяха кметът на Хасково Станислав Дечев, заместник-областният управител на област Хасково Мартин Узунов, генерал-лейтенант о.з. Стефан Василев, командири на военни, представители на СОСЗР, роднини и близки на положилите военна клетва военнослужещи.

Почит към генерал-майор Нейко Ненов

На 27 януари беше почетена паметта на генерал-майор Нейко Ненов. В ритуала, който се проведе пред паметната му плоча в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада, взеха участие съпругата на генерал Ненов – Деспа Ненова, военнослужещи от управлението и формированията на бригадата.

Възпоминателно слово по повод на 8 години от смъртта на генерал-майор Ненов произнесе бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва бригада. В него той отбеляза: „Нека не забравяме, че имаме своите ярки примери не само в далечното минало, но и в наши дни, защото човек живее и побеждава времето чрез своите идеи и послания!”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани