Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курс по антикорупция в Центъра на НАТО в София

[post-views]
Курс по антикорупция в Центъра на НАТО в София

Лошото управление влияе върху отбраната и сигурността, както и върху стабилността на цялата държава.

В Центъра за компетентност на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE) в София се проведе курсът Building Integrity for Senior Leaders, който е сертифициран от НАТО, насочен към старши и висши ръководители в сектора на отбраната и сигурността. Целта на курса беше чрез набор от лекции, практически упражнения и дискусии да намали риска от корупция чрез насърчаване и прилагане на принципите на почтеност, прозрачност и отчетност. Всички лекции бяха изнесени от екип на Академията по отбрана на Обединеното кралство.

Корупцията и лошото управление се определят като предизвикателства пред сигурността, които подкопават свободата, върховенството на закона и икономическото развитие и рушат общественото доверие.

„Свикнали сме да говорим за такива негативни практики предимно в граждански аспект, но не са малко примерите и в сектора на отбраната и сигурността. Именно това налага провеждането на такова обучение, като стремежът е старшите и висшите лидери чрез наученото в курса да насърчат в ръководените от тях организационни единици по-нататъшното ангажиране с целите на изграждането на почтеност, отчетност, противодействие на корупцията и прозрачност.“ Това каза пред вестник „Българска армия“ полковник Десислав Змеев от Центъра на НАТО в София.

През миналата година екипът на Академията по отбрана на Обединеното кралство проведе пилотен курс в Центъра за компетентност на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE), а през януари тази година се проведоха два последователни курса – първият за старши и висши ръководители, а вторият – за специалисти. Курсът за специалисти цели да сертифицира преподаватели, които в бъдеще да разработят и провеждат курсове по тази тематика на по-широка аудитория в сектора на отбраната и сигурността.

По време на курса Building Integrity for Senior Leaders бяха дадени голям брой примери от действителността за лоши практики, в това число за корупция, подкупи, злоупотреба със служебно положение, лошо управление на финансови и материални средства, слаб контрол и некомпетентност.

„Основен извод от последствията от тези примери е, че корупцията оказва влияние върху отбраната и сигурността, развитието и доброто управление, а като цяло и върху стабилността на цялата държава. Тя може да бъде първопричина за конфликт чрез създаване на дисбаланс на властта и дълбоко вкоренени чувства за несправедливост и разпалване на обществено недоволство“, каза още полковник Десислав Змеев.

Един от начините за преодоляване на всички изброени лоши практики е въвеждането на ясен „кодекс на поведение“. Това е набор от правила, очертаващи социалните норми, отговорности и подходящи практики за отделните индивид или организация.

С фокус върху прозрачността и отчетността

Тримата преподаватели от Академията по отбрана на Обединеното кралство, провели курса, разполагат с богата и разнообразна теоретична подготовка, а също така и практически опит както в гражданската, така и във военната сфера. Лекотата, с която преподаваха материала, и компетентните отговори на трудни въпроси, зададени от курсистите, потвърждава широкообхватната им експертиза по въпроси, свързани с изграждането на интегритет, почтеност и честност.

Курсистите от своя страна бяха представители от различни организации и институции от страната и чужбина, като броят на представените нации в курса беше пет. Болшинството обучаеми бяха служители от CMDR COE, но имаше и такива от структурите на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, ДАНС и др.

Фокусът на проведения курс беше върху почтеността, отчетността, противодействието на корупцията и прозрачността в сектора за сигурност и отбрана, като обхваща следните основни теми:

– Управление на публичните финанси, включително измами, риск и одит;

– Корупционни рискове при обществените поръчки;

– Управление на човешките ресурси (включително кодекси за поведение);

– Корупционни рискове в сложни среди за сигурност и при операции;

– Ролята на медиите и гражданското общество в изграждането на почтеност;

– Политически интерфейс и проблеми с лидерството;

– Предизвикателствата на промяната;

– Стратегии и планове за подпомагане на справянето с корупцията.

Във всяка една от темите беше наблегнато на това, как да идентифицираме индикатори за евентуални измами и злоупотреби, да определяме рисковите зони и съответно как да намалим риска това да се случи.

Планирани са повече от 20 курса

Програмата за работа на CMDR COE за 2023 г. е изключително натоварена и предлага голямо разнообразие от мероприятия. През тази година е планирано провеждането на повече от 20 курса, част от които са пилотни, а други е предвидено да бъдат изнесени от мобилен екип за обучение и подготовка в различни държави.

Центърът работи по пет различни проекта на НАТО, свързани в моделиране и симулация, като два от тях ръководи. Ръководените от нас проекти са научноприложни и продуктите варират от абстрактнонаучни до такива с практическо приложение. През следващите три години CMDR COE ще работи и по проект, свързан с подобряване и усилване на капацитета на Хашемитско кралство Йордания за управление на кризи, като обучението от наши мобилни екипи ще бъде насочено предимно към структури от Министерството на вътрешните работи на Йордания.

Центърът също така ще предложи през 2023 г. голям набор от конференции и работни срещи, на които ще се дискутират и координират различни теми в подкрепа на НАТО. Основно мероприятие в календара на CMDR COE е годишната ни конференция, която ще се проведе в периода 31 май–01 юни 2023 г. Събитието е платформа за взаимодействие и обмен на информация и най-добри практики между експерти в областта на управлението на кризи и реагиране при бедствия от НАТО, съюзниците и партньорите на НАТО и участващите в тази общност на интереси организации. Конференцията ще обсъди потенциалния адаптивен и всеобхватен подход към предизвикателства пред сигурността в областта на управлението на кризи и реакцията при бедствия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани