Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Късметът идва при добрите

[post-views]
Късметът идва при добрите

Старшина Стефан Йорданов от 4-ти артилерийски полк се подготвя за стрелби на „Корен“ и за световно първенство по улов на хищна риба.

В първия турнир за годината от календара на Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) участваха 11 отбора. Всъщност той бе и първото състезание от националния шампионат по „Троут Ареа“ (скоростен риболов на пъстърва с изкуствени примамки в затворен водоем). И първото място спечели отборът „МФ Троут Ареа Тийм“ от Асеновград. Неговият капитан Стефан Йорданов стана и индивидуален победител, следван от Десислав Петров от „Хераклес“ и Кристиан Близнашки от „Туич Фишинг“.

Стефан Йорданов е

                един от най-известните състезатели

у нас по спортен риболов. Печелил е призови места в национални и международни турнири. Риболовът му е хоби от детска възраст, но от 2013 г. се е превърнал в негов любим спорт. Национален състезател е по риболов от брега на хищна риба, като отборът няколко пъти е ставал трети на световни първенства.

През 2005 г. е постъпил като войник в 4-ти артилерийски полк. Започнал е службата си в разчет на 152-мм оръдие гаубица Д-20. Заемал е длъжностите пълнач, мерач и командир на оръдие. След това е логистик, а сега е главен сержант на батарея от 1-ви артилерийски дивизион на 4-ти полк.

Първото състезание у нас за 2023 г. се проведе в стопанството за пъстърви в с. Къпиново, област Велико Търново. Надпреварата бе между тимове с общо 44 спинингисти. За два дни нашият отбор „МФ Троут Ареа Тийм“ успя да направи

                          улов от 1959 пъстърви

Окриляха ни чувството за отговорност и силният стремеж към успеха, разказва Стефан Йорданов.

Споделя, че въпреки динамичната и натоварената служба с множество учения и подготовки и ангажираността по охрана на държавната граница през последните години с доста усилия е отделял и време за любимото си хоби. Обяснява, че риболовът на пъстърва с изкуствени примамки е изключително атрактивен, изпълнен е с адреналин и набира популярност в България с неимоверни темпове. А стане ли въпрос за състезание, личната му мотивация е на сто процента. Съревнованието си е стимулиращ метод. Спомня си, че в минали години на военната му служба състезателният елемент в обучението е бил ефективно средство за повишаване на бойната  подготовка.

                    Турнирите по „Троут Ареа“

от Държавния спортен календар се провеждат за втори пореден сезон. По регламент участниците са разпределени в четири сектора. Във всеки сектор се лови по системата „всеки срещу всеки”, в мачове от по 15 мин. За победа се присъждат 3 точки, за равенство с уловени риби – по 2 точки, за равенство без риби – 1 точка, за загуба – 0 точки. Шампионатът ще премине в общо три кръга, след които ще бъде излъчен националният отбор на България. Той ще представя страната ни на световното първенство в Литва през октомври.

След края на републиканското по „Троут Ареа“ в края на март ми предстои едноседмично тактическо учение с бойни стрелби на полигон „Корен“. И веднага след него започвам подготовка за световното по улов на хищна риба от брега с изкуствени примамки, на която

                              България е домакин

и ще се проведе на 14 и 15 май 2023 г. в гр. Девин на р. Въча до с. Михалково, отбелязва главният сержант на батарея.

Да припомним, че точно на това място на р. Въча на 28 и 29 август 2021 г. се състоя световното първенство по улов на хищна риба от брега с изкуствени примамки. В него участваха отборите на Полша,Чехия, Босна и Херцеговина, Словакия, Италия, Унгария, Хърватия, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Латвия, Украйна, Молдова, Русия и България. И тези 15 национални тима бяха уловили общо 5984 пъстърви за двата кръга в събота и неделя. Тогава българският отбор в състав – Стефан Йорданов, Георги Гетов, Тодор Костадинов и Петър Лаков, успя да спечели                 бронзовите медали.

Предстои ни доста интересна и отговорна състезателна година. Ще ни е необходима доста сериозна подготовка, максимално изчистена игра и перфектна тактика. Пожелаваме си късмет и силно се надявам този път да сме първи, гордо да вдигнем купата и да чуем химна и овациите на участниците от другите държави, надява се Стефан Йорданов.

И накрая го питам дали при риболова някога се е оправдавал с лошия късмет. Отговаря, че първо трябва да имаш умения и тогава да разчиташ на късмет. Защото късметът идва при добрите. А как е при артилерийската стрелба? Старшина Йорданов е категоричен, че там винаги е решаваща бойната подготовка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани