Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Машините и механизмите са в отлично състояние

[post-views]
Машините и механизмите са в отлично състояние

„Булярд – Корабостроителна индустрия“ ЕАД спечели обществената поръчка за пълен класов и разширен възстановителен ремонт на НИК № 421 „Св. св. Кирил и Методий“. Ремонтът премина под ръководството на техническия директор на компанията инж. Иван Карчев.

Според него най-сложно е било възстановяването на азимутните движители (гребните винтове, поставени в дюзи). Такъв ремонт не е извършван от строителството на кораба през 1984 г. Дейностите са прeминали под наблюдението на представители на фирмата производител: „Ролс Ройс“. Те са дали и гаранциите за по-нататъшната експлоатация на движителите, които могат да се движат на 360 градуса вертикално. Отделно, гребните винтове са с регулируема стъпка, което заедно с двете подрулващи устройства в носа осигурява необходимите маневрени качества на кораба при всякакъв ход и при удържането на зададена позиция без помощта на влекачи.

Главните двигатели, също производство на „Ролс Ройс“, се контролират от специална система за управление на мощността. Безаварийната им работа е осигурена и от обновените маслен сепаратор и газьолна центрофуга. Автопилотът на мостика и новите хидромотори (също „Ролс Ройс“) на рулевите машини осигуряват безпроблемно удържане на зададения курс. Както котелът за отопление, така и провизионната хладилна уредба са възстановени и работят на автоматичен режим. „Машините и механизмите на кораба са в отлично състояние“ – констатира инж. Карчев след приключването на ходовите изпитания.

Аржентинската фрегата „Либертад“ идва в България

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отправи покана за посещение в България на емблематичната за Аржентина ветроходна фрегата „Либертад“. Това се случи по време на срещата му с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина (Армадата) – адмирал Хулио Орасио Гуардиан, на 31 януари 2023 г. Двамата обсъдиха и възможности за сътрудничество в образованието. Първата конкретна стъпка е вече набелязана и български курсанти от Морско училище ще имат възможност за плаване на „Либертад“, а аржентински курсанти ще пристигнат за тренинги във флотската Алма матер във Варна.

Аржентинският командващ ВМС обеща и пълна подкрепа в мисията на военния научноизследователски кораб (НИК 421) „Св. св. Кирил и Методий“ в Антарктическата зона. Началникът на Морско училище е част от екипа на XXXI българска антарктическа експедиция. От аржентинското пристанище Мар дел Плата полярниците ще се качат на борда на „Св. св. Кирил и Методий“. Това е последната спирка на плавателния съд, преди да отплава за базата ни на о. Ливингстън на Ледения континент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани