Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Самолетът Х“ променя аеродинамиката си в полет

[post-views]
„Самолетът Х“ променя аеродинамиката си в полет

Агенцията за научноизследователска и развойна дейност в отбраната на САЩ (ДАРПА) разработва нов тестов самолет по програмата CRANE, наречен „Самолет Х“. С него ще се  изследват възможностите за промяна на аеродинамиката на самолета по време на полет с цел постигане на максимална скорост и маневреност. Този самолет ще бъде за изпробване на нови революционни технологии, свързани с аеродинамиката и управлението на самолета, и преди всичко с активния контрол на въздушния поток.

Програмата  CRANE на DARPA към Министерството на отбраната на САЩ възлага на компанията „Аурора Флайт Сайънс“, дъщерна на „Боинг“, да разработи и да проектира изключително аеродинамичен демонстрационен самолет с по-малко движещи се части за управление и по-гладка и аеродинамична конструкция от досегашните военни самолети. „Самолетът Х“ всъщност е само част от програмата CRANE, създадена за реализиране на революционни технологии в авиацията, свързани с контрола на въздушния поток.

Днешните самолети обикновено използват пасивни системи като шеврони и елерони за управление на въздушния поток и за подобряване на аеродинамичните характеристики на самолета. Всички тези системи се управляват от пилота. И шевроните, и елероните работят в условия на изключителни натоварвания и високи температури, както е при шевроните. Ако елероните служат за управление на самолета и понасят основно натоварвания от въздушния поток, ниски температури и обледяване, то шевроните, които са предназначени да намаляват шума от двигателите при излитане и кацане чрез по-добро смесване на нажежената струя от двигателите и студения въздух извън тях,  работят и в условия на големи температурни разлики. И шевроните, и елероните са сложни механични системи, което предполага и повече възможности за дефекти. От тези съображения е създаден и пакетът от технологии  AFC (Активен контрол на потока) по програмата CRANE. Пакетът дава възможност за подобряване на производителността на самолетите, като се елиминират движещите се контролни повърхности, постига се намаляване на съпротивлението, на високия ъгъл на въздушните атаки, крилата са по-здрави, осигурено е повече гориво и системите са по-опростени. Този пакет може да премахне дизайнерските решения, свързани с подвижните повърхности, които увеличават теглото и сложността на самолета.

Прототипът на „Самолета Х“  се тества в аеродинамичен тунел, безпилотен е и достига скорост Мах 0,7. Известно е още, че размахът на крилата му е 9 м, а теглото 3150 кг. Той ще бъде и базов при разработването на аеродинамиката на бъдещите изтребители от шесто поколение. Много важно качество на този самолет е, че може да променя аеродинамиката си в полет съгласно тактическите изисквания, крилата са модулни, като по тях има дюзи.

Оборудват „Страйкър“ с мощна система срещу рояци дронове

Армията на САЩ избра системата „Леонидас“ на компанията „Епир“, която разработи мощна микровълнова система за борба с враждебни рояци от малки безпилотни летателни апарати. Става дума за рояци от дронове, които застрашават опасно системите за противовъздушна отбрана.

„Епир“ е технологична компания, разработваща оръжия с насочена енергия. Тя получи договор за $66,1 млн., за да достави на армията четири мощни микровълнови прототипа, които ще бъдат тествани за борба с рояци дронове. Четирите системи трябва да бъдат готови до 2024 г. и да започнат изпитания.

Опитът на военните от последните години доказва, че малките дронове са много опасни, особено когато летят на групи или на рояци. Става дума за дронове, тежащи, по-малко от 25 кг.

В момента „Леонидас“ е най-мощното микровълново оръжие в света за борба с дронове. „Епир“ направи системата мобилна, като я интегрира върху бронетранспортьора „Страйкър“. Нарекоха я „Страйкър Леонидас“. Тя беше показана през април 2022 г. По този начин армията получи изключително ефективна система за противовъздушна отбрана с малък обсег и голяма мощност. Високомобилната система „Страйкър Леонидас“ ще получи и допълнителна способност за водене на електронна война.

Тестват мобилни минохвъргачки от голям калибър за спецчастите

В края на 2022 г. компанията „Елбит Системс ъф Америка“ предостави за тестване на части от Специалните сили на американската армия 120-мм минохвъргачна система „Слинг” („Прашка”), монтирана на лека автомобилна платформа 4х4. Системите са предназначени за силите за специални операции по целия свят. Произвеждат се във Форт Уърт, Тексас. Прашката беше тествана от войниците във Форт Браг.

Монтирана на малка колесна платформа, системата се развръща за време от 30 до 60 сек. и може да се обслужва от двама до четирима души. Първите тестове показват висока огнева мощ на минохвъргачката. Тя може да произвежда до 16 изстр./мин. Напълно автономна е, автоматична и освен на леки транспортни средства може да се монтира на много широка гама мобилни платформи. При стрелба системата се развръща наземно и откатът не се отразява на платформата, а отива в земята. При постоянна скорост на стрелба 3–4 мини в минута и със стандартни боеприпаси M 933, „Прашка“ има обсег до 7 км. Може да използва всички одобрени от стандарта 120-мм гладкоцевни боеприпаси.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани