Информационен център на Министерство на oтбраната

Мали гони шефа на отдела за човешките права на мироопазващата мисия на ООН

Отвлечени служители на Червения кръст в Мали

Временното правителство на Мали съобщи вчера, че ръководителят на отдела за правата на човека на мироопазващата мисия на ООН има 48 часа да напусне страната, тъй като е обявен за персона нон грата, предаде Ройтерс.

В изявлението се казва, че решението за експулсиране на Гийом Нгефа-Атондоко Андали е свързано с предполагаемия му пристрастен избор на очевидци от гражданското общество за брифингите на Съвета за сигурност на ООН за Мали, последният от които се проведе на 27 януари.

Малийските власти са подложени на натиск заради предполагаеми нарушения на правата на човека и злоупотреби, за които се твърди, че са извършени от малийските въоръжени сили в партньорство с руския частен военен изпълнител “Вагнер” в Мали.

На 31 януари експерти на ООН призоваха за независимо разследване на евентуални военни престъпления и престъпления срещу човечеството от страна на двете сили.

В събота правителството на Мали, което пое властта с военен преврат през 2021 г., публикува изявление, в което се противопоставя на някои от обвиненията на ООН и подчертава ангажимента на властите да спазват правата на човека в съответствие с международното и националното право.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top