Информационен център на Министерство на oтбраната

Сагата с китайския балон продължава, Американските военноморски сили издирват останките му

Лондон обмисля да закупи шпионски балони

Водолази от Американските военноморски сили осъществяват операция по издирване на останките от китайския балон за наблюдение, който беше свален край бреговете на Южна Каролина. Драматичната шпионска сага нагнети напрежението в и без това обтегнатите отношения между Пекин и Вашингтон.

Военноморските сили на САЩ работят по изваждането на останките от разузнавателния балон и полезния му товар, а екипи на бреговата охрана гарантират сигурността на операцията. Това заяви ген. Глен Ванхърк, командир на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, което наблюдава ситуацията и ръководи всички дейности от началото на сагата миналата седмица.

След като първоначално унищожаването му беше отхвърлено заради опасност за населението, в събота изтребител свали балона над американски териториални води, а останките му се разпръснаха в широка зона. Ако бъде изваден успешно, това ще ни позволи да придобием представа за шпионските способности на Китай, коментират военни експерти във Вашингтон, въпреки че редица официални лица омаловажиха въздействието на прибора върху националната сигурност на страната.

Припомняме, че сагата доведе до дипломатическа криза между САЩ и Китай, чиято кулминация бе отмяната на планираното посещение на държавния секретар Антъни Блинкен в Пекин през уикенда. Пентагонът смята, че балонът е бил на разузнавателна мисия над секретни американски военни обекти, докато китайските власти настояват, че става дума за метеорологичен уред, който се е отклонил от маршрута си.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top