Информационен център на Министерство на oтбраната

Ще бъдат ремонтирани 10 военни паметника във Великотърновска област

Ще бъдат ремонтирани 10 военни паметника във Великотърновска област

На първото си за годината заседание Областната комисия „Военни паметници“ във Велико Търново одобри финансиране за ремонт, възстановяване и довършване на 10, от предложените 15, военни паметника, свързани с Балканските войни. Те са  „За тебе те умряха“ в Община Сухиндол; в с. Горски Сеновец, с. Ново градище и в с. Балканци, община Стражица; на 33-ти Свищовски полк в гр. Свищов; в с. Михалци, община Павликени; в гр. Павликени, община Павликени; в с. Беляковец, община Велико Търново; в гр. Килифарево, община Велико Търново и в с. Палици, община Елена. Десетте паметника ще бъдат представени на Министерство на отбраната, заедно с количествено-стойностни сметки и необходимата документация с разчет на разходите. Областният управител инж. Георги Гугучков уточни, че за област Велико Търново ще бъдат отпуснати около 45 000 лв. за ремонт на военните паметници, свързани с Балканските войни.

По втора точка бе решено в Областния регистър на военни паметници да бъде вписан построения и открит през миналата година военен паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война 1877 – 1878 г. в с. Овча могила, община Свищов.

Заседанието бе председателствано от областния управител инж. Георги Гугучков и в него участваха представители на Министерството на отбраната, общините от областта, Историческите музеи във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. В него участва Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО. На срещата бяха и представители на Военния клуб в старата столица, Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областния съвет на Съюза на ветераните от войните, на дружеството „Военноинвалид“ във Велико Търново и др, съобщиха от областната администрация.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top