Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гълъб Донев: България никога не е била заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония

[post-views]

България никога не е била заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония. Това каза служебният премиер Гълъб Донев на брифинг пред журналисти по повод невъзможността на много българи да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари.

Разочарован съм от реакцията на политиците в Скопие по отношение на договореностите, които имахме за нормално протичане и невъзпрепятстване на това да бъдат поднесени цветя на гроба на Гоце Делчев. Знаете, че те се опитаха да възпрепятстват и официалната българска делегация, коментира Донев.

Той добави, че е възложил проверки на всички институции, които имат отношение към този инцидент.

„След като получа подробната информация от всички анализи, ще решим какви мерки трябва да предприемем по отношение на този неприятен инцидент“, коментира премиерът.

„Само с протестни ноти не може“, добави още той.

Донев припомни, че България е била първата държава, признала Република Северна Македония като независима държава през 1991 г. „България беше тази, която предостави въоръжение и техника за въоръжените сили на Република Северна Македония. Това са все факти, които не бива да се пропускат и подминават“, смята Донев.

„Нямаме такава информация, че Българи са заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония“, коментира още Гълъб Донев. „Това са грешки и слабости на растежа“, посочи още той по повод на инцидентите от 4 февруари. 

„Установили сме един интензивен, надявам се и положителен, политически диалог с различни политически представители от страна на Република Северна Македония. Ние този диалог няма да го прекъснем, тъй като България е държава, която е доказала, че е позитивно настроена към процесите на интеграция на Република Северна Македония към ЕС. Трябва да има взаимност в тези действия. Не бива да допускаме инциденти, които възпрепятстват свободното движение на хора, както и правата на гражданите в една страна, която се стреми към членство в ЕС, да бъдат нарушавани и възпрепятствани“, допълни още българският служебен премиер.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани