Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И второ земетресение удари Турция и Сирия, броят на жертвите и ранените постоянно се увеличава

[post-views]
И второ земетресение удари Турция и Сирия, броят на жертвите и ранените постоянно се увеличава

Увеличава се броят на жертвите на опустошителното земетресение в Турция и Сирия. Загиналите вече са повече от 2 300 души, а пострадалите в двете държави са над 7 хиляди. Спасителните операции продължават, помощ пристига от целия свят, но очакванията са статистиката да става все по-черна.

Ново земетресение, с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер, разлюля Югоизточна Турция и Северозападна Сирия около 13:30 ч. местно време, след като рано сутринта трус със сила 7,8 хвана населението неподготвено и по леглата. Не става дума за вторичен трус, а за нова сеизмична активност, съобщиха местните власти.

Епицентърът и на двете земетресения е приблизително един и същ – първото край Газиантеп, а второто край град Кахраманмараш в едноименната турска провинция. Усетени са от милиони хора и в Египет, Кипър, Ливан, Израел и Ирак.

По официални данни загиналите в Турция са повече от 1 500 души, а ранените – над 5 300 и това е статистиката само от първото земетресение, посочи президентът Реджеп Таип Ердоган. Все още се изяснява какви са щетите от втория трус. Има огромни разрушения, а в 10-те засегнати провинции Анкара обяви извънредно положение.

Информацията, изнесено от сирийските власти пък показва, че загиналите в страната са над 800, а броят на ранените надхвърля 2 хиляди души. Най-тежка е ситуацията в северозападните провинции Алепо, Хама, Тартус и Латакия.

Трагедията е огромна, рухналите сгради са буквално хиляди. И от двете страни на турско-сирийската граница спасителни екипи продължават да работят в надпревара с времето и все още се надяват да намерят оцелели, сред хората, попаднали в капан сред руините.

Жители на засегнатите градове споделят, че никога не са виждали нещо подобно и разказват, че са изпитали шок и страх като при апокалипсис. Нанесени са щети и на енергийната инфраструктура на страната, съобщиха турските власти и уточниха, че е имало няколко пожара на газопроводи близо до епицентъра.

Светът откликна светкавично на международния призив за помощ, отправен от Анкара. Страните-членки на ЕС се ангажираха веднага, заявиха от Комисията. Заради унищожителната стихия е задейства Механизмът за гражданска защита на ЕС, сателитната система Коперник също е активирана. Брюксел изрази желание да помогне и на Сирия чрез хуманитарните си програми в страната.

Още в първите часове след трагедията ресурсите си мобилизираха правителствата на България, Гърция, Румъния, Сърбия, Нидерландия и Швеция и вече изпратиха на терен специализирани спасителни екипи. Готовност да помогнат и на двете засеганти държави изразиха още Китай и Израел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани