Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ритуал по откриване на паметна плоча на генерал-лейтенант Кирил Ботев в град Враца

[post-views]
Ритуал по откриване на паметна плоча на генерал-лейтенант Кирил Ботев в град Враца

Днес, 6 февруари, военнослужещи от 10-ти механизиран батальон, от състава на 3-то бригадно командване, взеха участие в тържествен ритуал по откриване на паметна плоча на генерал-лейтенант Кирил Ботев в града.

Паметната плоча се намира на фасадата на къщата-музей на майка му – Иванка Ботева и бе осветена лично от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Събитието уважиха заместник-кметът на община Враца Александър Владимиров, заместник-областният управител Милчо Стефанов, председателят на инициативния комитет Пламен Белински, командирът на 10-ти механизиран батальон-Враца подполковник Симеон Гаджев, ученици и граждани.

                                       *                      *                        *

Генерал-лейтенант Кирил Ботев е български офицер и държавен деец, брат на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Роден е на 20.04.1856 г. в град Калофер и починал на 6 февруари 1944 г. През 1876 г. той  се включва в четата на брат си – Христо Ботев. Участва в Сръбско-българската война (1885) и в Балканската война (1912-1913). За кратък период през 1913 г. е заместник-министър на войната.

Източник: landforce.armf.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани