Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще бъдат ремонтирани 10 военни паметника във Великотърновска област

[post-views]
Ще бъдат ремонтирани 10 военни паметника във Великотърновска област

На първото си за годината заседание Областната комисия „Военни паметници“ във Велико Търново одобри финансиране за ремонт, възстановяване и довършване на 10, от предложените 15, военни паметника, свързани с Балканските войни. Те са  „За тебе те умряха“ в Община Сухиндол; в с. Горски Сеновец, с. Ново градище и в с. Балканци, община Стражица; на 33-ти Свищовски полк в гр. Свищов; в с. Михалци, община Павликени; в гр. Павликени, община Павликени; в с. Беляковец, община Велико Търново; в гр. Килифарево, община Велико Търново и в с. Палици, община Елена. Десетте паметника ще бъдат представени на Министерство на отбраната, заедно с количествено-стойностни сметки и необходимата документация с разчет на разходите. Областният управител инж. Георги Гугучков уточни, че за област Велико Търново ще бъдат отпуснати около 45 000 лв. за ремонт на военните паметници, свързани с Балканските войни.

По втора точка бе решено в Областния регистър на военни паметници да бъде вписан построения и открит през миналата година военен паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война 1877 – 1878 г. в с. Овча могила, община Свищов.

Заседанието бе председателствано от областния управител инж. Георги Гугучков и в него участваха представители на Министерството на отбраната, общините от областта, Историческите музеи във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. В него участва Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО. На срещата бяха и представители на Военния клуб в старата столица, Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областния съвет на Съюза на ветераните от войните, на дружеството „Военноинвалид“ във Велико Търново и др, съобщиха от областната администрация.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани