Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осем страни настояват да се разгледат въпроси за имиграцията преди срещата на върха на ЕС

[post-views]
ЕК призовава Съветът на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

Преди срещата на високо равнище на Европейския съюз (ЕС), която ще започне в четвъртък, Австрия и още седем държави настояват за по-строги мерки по отношение на имиграцията, предаде ДПА.

Нужни са повече мерки, финансирани от ЕС, за защита на външните граници, ускоряване на процесите по депортиране на нелегални имигранти и нови споразумения за репатриране с държави, които не са членки на ЕС, се казва в писмо на австрийския канцлер Карл Нехамер, подписано и от премиерите на Дания, Гърция, Латвия, Словакия, Малта, Естония и Литва.

„Според нас в момента системата за искане на убежище не работи и е в полза най-вече на цинични трафиканти на хора, които се възползват от нещастието на жени, мъже и деца „, се казва още в писмото, с копие от което разполага ДПА.

Писмото е адресирано до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според лидерите на страните, подписали писмото, в момента някои държави, например Австрия, трябва да се справят със същия или с по-голям брой имигранти и молби за получаване на убежище както по време на мащабните мигрантски вълни през 2015-16 г.

Националните и местни власти се затрудняват с прииждащите мигранти и са обезпокоени от ситуацията. Необходими са конкретни мерки, се казва още в писмото.

Целта е да се даде приоритет на онези, които се нуждаят от международна закрила, като бежанците от Украйна, отбелязва агенцията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани