Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново масови протести във Франция, стачката затрудни електроснабдяването в страната

[post-views]
Франция стачкува: Десетки хиляди се обявиха срещу пенсионната реформа

Десетки хиляди французи отново се събраха на протести срещу готвената от правителството пенсионна реформа. Общонационалната стачка засегна елекртроснабдяването и прекъсна доставките на петрол от местните рафинерии, съобщават медиите в Париж.

Франция преживя третия кръг от масовите протести срещу плановете на правителството на увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Наблюдава се спад в общия обем на електрозахранването с 4%, съобщават френските медии, заради прекъсване на работата в два ядрени реактора и няколко топлоцентрали във връзка с демонстрациите. В хидроцентралите засега проблеми няма, но там стачка е насрочена за четвъртък. Протести на работниците в рафинериите за пореден път блокираха доставките на петрол в страната.

Припомняме, че недоволството избухна в средата на януари, а последните прояви съвпадат с внасянето на спорния закон в парламента, където опозицията вече точи ножовете си срещу флагманския проект на втория мандат на президента Еманюел Макрон.

Най-сериозно засегнати от стачката отново са училищата и градският транспорт, където услугите са сведени до минимум. Демонстрациите не усяха да достигнат размаха на предходните два тура, които мобилизираха повече от 1 милион протестиращи. Повечето французи обаче подкрепят проявите, а синдикатите готвят следващата си акция на 14 февруари.

Най-ново

Единична публикация

Избрани