Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Пламен Дончев е командир на екипажа на самолет C-27J “Spartan”, който излетя тази сутрин за Турция

[post-views]
Подполковник Пламен Дончев е командир на екипажа на самолет C-27J “Spartan”, който излетя тази сутрин за Турция

Подполковник Пламен Дончев е командир на екипажа на самолет C-27J “Spartan”, който излетя тази сутрин за Турция

Помощник-командир е капитан Николай Каладжиев, който неотдавна  подобри световния рекорд на Гинес за най-много излитания и кацания с ултралек самолет.

Тази сутрин министърът на отбраната Димитър Стоянов благодари на командването, пилотите и техническия състав на 16-та авиационна база за перфектното изпълнение на задачите, при очевидно голямо натоварване, по транспортирането на спасителните екипи до Турция.  

Командир на екипажа на самолет C-27J “Spartan” с бордови номер 072, който излетя тази сутрин за Турция, е подполковник Пламен Дончев. Той е роден  в Ловеч през 1976 г., завършва средно образование в град Левски. Постъпва ВВВУ „Г. Бенковски“ през 1995 г. и го завършва със специалност „летец-пилот“ през 2000 г.

Помощник-командир е капитан Николай Каладжиев. Той вярва, че с труд и постоянство всяка мечта може да се постигне и че един ден ще бъде третият българин, покорил Космоса. През есента подобри световния рекорд на Гинес за най-много излитания и кацания с ултралек самолет.

Само за час той успя да направи 40 обиколки в небето над летището в габровското село Драгановци. Досегашният рекорд за такова изпълнение е 36 обиколки и е поставен през 2021 г. от английски пилот. Това не е първи рекорд, който поставя българинът, а голямата му цел е след време да покори и Космоса.

Както командирът и помощник-командирът, така и бордният инженер – майор Мирослав Пипев и бордният механик – старшина Васил Василев, имат отлична професионална подготовка и мотивация, която са демонстрирали не само на учения, но и при не един спасителен полет. Подготовката на самолета; натоварването на имуществото и зареждането са проведени под ръководството на заместник-командира по АТ и В на 16-та авиационна база  подполковник Велин Русков. Самолетът излетя  в 08.25 ч. от летище София за летище Адъяман, Турция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани