Информационен център на Министерство на oтбраната

Австралийското министерство на отбраната ще премахне китайските камери за наблюдение от сградите си

Австралия изпраща още дронове на Киев и разширява списъка си със санкции срещу Русия

Австралийското министерство на отбраната ще премахне всички произведени в Китай камери за наблюдение от сградите си, за да гарантира тяхната пълна защита, съобщи днес австралийското правителство, цитирано от Франс прес.

Длъжностните лица ще открият и премахнат всички тези камери, които се намират на обектите на министерството на отбраната, уточни министърът на отбраната Ричард Марлс.

„Това е важно нещо, на което ни беше обърнато внимание и ние ще го поправим“, така че тези сгради да бъдат „напълно защитени“, обясни той пред националната телевизия Ей Би Си.

Най-малко 913 подобни устройства са инсталирани в повече от 250 правителствени учреждения, според данни на опозиционния депутат Джеймс Патерсън, известен с антикитайските си позиции, който твърди, че тези камери са “заразени с шпионски софтуер”. Освен министерството на отбраната, министерствата на външните работи и финансите, както и Главната прокуратура също са оборудвани с подобни китайски устройства.

Въпросните камери са произведени от компаниите “Хайквижън” (Hikvision) и “Дахуа” (Dahua) – двете включени в черния списък в САЩ.

Според министерството на търговията на САЩ двете компании са участвали в “наблюдението” на уйгурското малцинство в китайската провинция Синцзян.

През ноември миналата година Вашингтон забрани вноса на оборудване от двете компании, позовавайки се на „неприемлив риск за националната сигурност“.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top