Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В София отбелязаха 110 години от победата при Булаир и Шаркьой

[post-views]
В София отбелязаха 110 години от победата при Булаир и Шаркьой

Ще бъде валидирана пощенска марка в памет на героизма на българския войник през Балканската война.

С едноминутно мълчание участниците в проявата, която се проведе в ЦВК, почетоха паметта на хилядите загинали при земетресенията в Турция и Сирия от 6 февруари насам и изразиха надежда за повече оцелели под разрушенията. Публичната лекция на тема „110-годишнина от победата на Българската армия при Булаир и Шаркьой през Балканската война (1913-1913 г.) бе на полковник от запаса доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия. В нея бяха подчертани успешната роля на генералите и офицерите за ръководството на войската, както и героизмът на българските войници.

Събитието, което бе под патронажа на министъра на отбраната Димитър Стоянов, се организира от СОСЗР и Военноисторическата комисия. Това е, каза председателят на Съюза генерал от запаса Златан Стойков, началото на поредица от лекции, посветени на славните победи на Българската армия. Началникът на политическия кабинет на МО Владко Владов приветства инициаторите и участниците от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов, който в това време беше на летище Граф Игнатиево. Той подчерта голямата ангажираност на МО с всичко, което е свързано с отбелязването на 110 години от Балканските войни и конкретно с изграждането, възстановяването и поддържането на военни паметници по места. По наша инициатива Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията вече е взело решение да се валидира пощенска марка в чест на годишнината, съобщи г-н Владов.

Това бе първата публична поява на досегашния заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант от запаса Димитър Илиев, който от няколко дни е директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“. Той подкрепи изцяло усилията колкото се може повече хора, включително и ученици, да се привличат на тези лекции.   Полк. Станчо Станчев получи покана от началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ да изнесе лекцията и пред обучаемите. Генерал-майор Тодор Дочев се спря на широката военно-родолюбива дейност на академията, включително с ученици от столичните училища. През май ще проведем Национална научна конференция за 110 години от Балканските войни, каза още той. Предстои по инициатива на Съюза на ветераните от войните на България в района на академията да бъде поставена морена с паметна плоча, посветена на участието на Българската армия във Втората световна война. В момента се подготвя изложба на книги за Васил Левски, които притежава академията. Отношение по темата взеха още председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Асоциацията на Сухопътни войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков и капитан I ранг от запаса Румен Тотев от клуб „Военни моряци“.

Участие в паметната проява в ЦВК взеха още заместник-командирът на СКС бригаден генерал Христо Ганецовски, офицери от Българската армия, председатели и членове на военно-патриотични организации.  От Военноисторическата комисия съобщиха, че организират експедиция до паметни места от Балканските войни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани