Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хуманитарна криза настъпва след земетресението в Турция и Сирия, очакват нови опустошителни трусове

[post-views]
Хуманитарна криза настъпва след земетресението в Турция и Сирия, очакват нови опустошителни трусове

Броят на загиналите при земетресението в Турция и Сирия надхвърли 19 хиляди души. Ранените са над 65 хиляди, посочват властите в двете държави. Икономическите щети от бедствието вече надхвърлят 4 млрд. долара, а през следващите дни се очакват нови трусове с потенциал да бъдат още по-опустошителни и да вземат дори повече жертви.

Световната здравна организация предупреди, че в условията на хуманитарна криза и без подслон, вода, храна, гориво и електричество, мнозина от оцелелите след земетресението ще загубят живота си. Още повече, че на много места, останали откъснати от света, заради блокирани пътни артерии, хуманитарната помощ просто не достига местоназначението си.

Особено голям е проблемът в Сирия, където няма достатъчно тежки машини, нито добре обучени хора, които да работят по-ефективно на терен. Турската страна се ангажира да улесни доставката на необходимите за сирийското население провизии и отвори 2 допълнителни гранични пункта. Така 6 хуманитарни камиона на ООН успяха да стигнат до Сирия и доставиха първата истинска помощ за хората, които по-рано заявиха на света, че се чувстват изоставени.

Мждувременно спасителите и в двете държави продължават усърдната си работа, но надеждата да извадят още някой жив от руините все повече избледнява, въпреки че все още се прокрадва по някое чудо.

В Турция се нагнети напрежение заради критиките срещу действията на властите в бедствената ситуация. Президентът Реджеп Таип Ердоган осъди острата обществена рекация и подчерта, че никой не би могъл да очаква или да се подготви за подобна катастрофа. Държавният глава призна за някои допуснати грешки и се ангажира никой в нужда да не остане на улицата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани