Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отношенията между Русия и САЩ са в „безпрецедентна криза“, заяви руски дипломат

[post-views]
Влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще е грешка със сериозни последствия, предупреди Москва

Отношенията между Русия и Съединените щати се намират в „безпрецедентна криза“ без признаци на подобрение, заяви днес високопоставен руски дипломат, съобщи Асошиейтед прес.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че акцентът на Белия дом върху увеличаването на оръжейните доставки за Украйна, за да гарантира поражението на Русия, не оставя място за дипломация.

„Не виждам никакви перспективи за продуктивен политически или дипломатически процес“ заяви Рябков на брифинг. „Има много задълбочена и безпрецедентна криза в руско-американските отношения. Администрацията на Байдън ги вкара в задънена улица“, добави руският дипломат.

Рябков предупреди, че САЩ и техните съюзници трябва внимателно да преценят рисковете, свързани с доставката на все по-мощни западни оръжия за Киев.

Руският зам.-министър на външните работи отхвърли аргумента на Вашингтон, че отказът на Москва да позволи възобновяването на инспекциите на ядрените ѝ съоръжения представлява нарушение на договора „Нов СТАРТ“ – последното останало споразумение за контрол на ядрените оръжия между двете страни.

Договорът „Нов СТАРТ“, подписан през 2010 г. от американския президент Барак Обама и руския президент Дмитрий Медведев, ограничава всяка от страните до разполагане на не повече от 1550 ядрени бойни глави и 700 ракети и бомбардировачи. Споразумението предвижда мащабни инспекции на място за проверка на спазването му.

Броени дни преди договорът да изтече през февруари 2021 г., Русия и САЩ се споразумяха да го удължат с още 5 години.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани