Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

д-р Галя Грозданова – Радева

[post-views]

Д-р Галя Грозданова – Радева, изследовател, преподавател, посветил усилията си на историята на военните музиканти у нас.

Когато в семейството има военен музикант, в случая главният диригент на Българската армия и началник на Гвардейския духов оркестър подполковник Ради Радев, военните оркестри и тяхната история се превръщат в семейна съдба. 

Началото на военните оркестри на България  се поставя след Освобождението. Първите оркестри са основно действащо лице във военните церемонии и ритуали, но са  взимали участие и в увеселенията, приемите, вечерите в монархическия двор.

Галя Радева  опровергава твърдението,  че първият пристигнал в България оркестър в състав от 20 чехи, е основата, върху която се изгражда българският гвардейски оркестър.

Може да се каже, че военните духови оркестри са първо-строителите на българската музикална култура и играят съществена роля за запознаване на българското общество с достиженията на европейската култура. С уникалните откритията, които д-р Галя Радева прави историята на българските военните оркестри ще стане достояние на бъдещите поколения.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Избрани